Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op school. Het gaat dan om een veilige en gezonde omgeving voor leerlingen en het personeel. Een veilig schoolklimaat is een voorwaarde om te kunnen leren, het verbetert de onderwijsprestaties en vermindert verzuim bij leerlingen en personeel. In een veilige school wordt agressie tegen gegaan, heeft iedereen het gevoel erbij te horen, mag je jezelf zijn ongeacht afkomst of seksuele voorkeur, is geen ruimte voor discriminatie, intimidatie en pestgedrag. Ook zaken als veilig naar school gaan (bijvoorbeeld in het verkeer) en een gezonde leefstijl, zoals gezonde voeding en bewegen, horen thuis in (sociaal) veilige schoolomgeving. Bekijk daarom ook onderstaande onderwerpen die betrekking hebben op dit thema.

Lees ook het artikel Gezond en veilig in en om de school

Even een momentje zen

Even een momentje zen op school. Volgens Janet van Essen is mindfulness heel goed in te passen tijdens, tussen en na je lessen. Lees hoe.

Bewegend leren

Je wilt aan de slag met bewegend leren, en kunt daarvoor wel wat handvatten gebruiken. Sylvia, van Skills2Move, neemt je aan de hand mee van theorie naar praktijk. Bij deze uitgebreide e-learning ontvang je naast een werkboek en een e-book, ook het boek van Sylvia: Bewegend Leren; een praktische handleiding voor het basisonderwijs.

Balans is het toverwoord om stressloos te leren. Balans in jou maar ook in de omgeving. Hoe krijg je dat nu voor elkaar? Middels 12 verschillende […]

Geldzaken

Geld voor mijn scholing, hoe regel ik dat?