Duurzame inzetbaarheid: het fundament voor een sterke onderwijspraktijk

Je hoort het waarschijnlijk steeds vaker. De essentie van duurzame inzetbaarheid in het onderwijs. Misschien denk je wel: Waarom zou ik als leidinggevende, geconfronteerd met het lerarentekort, tijdgebrek en beperkte middelen, prioriteit geven aan duurzame inzetbaarheid? Is dit niet wéér een modewoord in een zee van onderwijstrends? In dit artikel leggen we uit waarom duurzame inzetbaarheid juist cruciaal is voor het behoud van vitaal en gelukkig personeel! Lees hier verder.

Lees verder

Deep Democracy in actie: een werkverdelingsplan voor iedereen

Met de zomer in aantocht is het weer tijd om de gesprekken over het werkverdelingsplan te openen. Een collegiale evaluatie van de huidige situatie kan duidelijk maken waar zaken beter kunnen. Maar hoe pak je dat aan? Ontdek in dit artikel hoe je met de juiste handvatten een gesprek kunt starten met een focus op gelijkwaardigheid en samenwerking!

Lees verder

In gesprek over het formatieplan: hoe doe je dat?

Het formatieplan is essentieel voor succesvol onderwijs! Als leidinggevende is het dan ook belangrijk om de wensen en ambities van je team te kennen en te steunen. Maar hoe ga je op een effectieve manier in gesprek met je personeel? Leer hoe een sterk gespreksdialoog de basis vormt voor toekomstgericht onderwijs.   

Lees verder

‘Giechelen mag. Seks ís ook leuk!’

Ingewikkeld, lesgeven over relaties en seksualiteit? Helemaal niet, vinden ze op basisschool Aeresteijn. Door het thema het hele schooljaar aandacht te geven, verdwijnt het taboe en ontstaat er een veilige sfeer in de klas. ‘Het zijn zelfs mijn favoriete lessen!’

Lees verder

Rouw in het onderwijs: hoe ga je ermee om?

Rouw is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Het kan gaan om het verlies van een dierbare, een collega, maar ook om andere vormen van verlies, zoals een scheiding, een ziekte of een ontslag. Hoe kun je als onderwijsprofessional een verschil maken voor medewerkers die rouwen? In dit artikel krijg je een aantal tips en adviezen, gebaseerd op de handreiking ‘Hoe werkt rouw?’ van CNV.

Lees verder

Van vacature naar vervulling: De psychologie van een succesvolle vacaturetekst.

Je wilt graag dat je vacature opvalt en de juiste kandidaten aantrekt. Hoe kun je dat bereiken? Met psychologie! Een succesvolle vacaturetekst schrijven is een kunst en een wetenschap. Je tekst bepaalt hoe sollicitanten je vacature zien en of ze reageren. Door gebruik te maken van de inzichten uit de psychologie kun je je vacatureteksten effectiever en aantrekkelijker maken. Lees verder om erachter te komen hoe je met een paar kleine aanpassingen je vacaturetekst kunt veranderen in een echte uitnodiging.

Lees verder

Reflecteren kun je leren: vijf tips om jouw schooljaar te evalueren en te verbeteren.

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat je weer een frisse start kunt maken met je onderwijspraktijk. Maar wist je dat het zeer nuttig is om even stil te staan bij wat je het afgelopen jaar hebt gedaan en geleerd? Zelfreflectie draagt namelijk bij aan jouw ontwikkeling als onderwijsprofessional. Maar hoe pak je dat aan? Ontdek hoe je met de juiste tools jouw reflectieproces kunt verbeteren.

Lees verder
😌

Blijf op de hoogte

Schrijf je daarom in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.