Driehoeksgesprekken: een contextuele kennismaking

Steeds meer scholen voeren driehoeksgesprekken in. Uit onderzoek blijkt dat het goed inzetten van driehoeksgesprekken een positief effect heeft op de ontwikkeling van het kind maar ook positief werkt voor de school en ouders. Tegelijkertijd vraagt het driehoeksgesprek om een duidelijke visie, beleid, goede afstemming en vaardigheden van de mentor. Om driehoeksgesprekken zichtbaar effectief te implementeren in jouw school, is het belangrijk om over de juiste attitude én vaardigheden te beschikken. Daarom organiseert Ortho Consult een basistrainingsdag over driehoeksgesprekken

Talentbegeleider Basisonderwijs

Wil je jouw getalenteerde leerlingen nóg beter begeleiden, een plek voor hen creëren zodat ze beter tot hun recht komen? Jij kunt het verschil maken! Onze jaaropleiding tot Talentbegeleider BO geeft jou de kennis en vaardigheden om meer- en hoogbegaafde leerlingen te herkennen/erkennen en om hen de juiste begeleiding te kunnen bieden.

Talentbegeleider Gevorderden

Als ervaren talentbegeleider weet je hoe belangrijk het is dat hoogbegaafde kinderen de specifieke begeleiding krijgen die zij nodig hebben. Jij weet als geen ander dat leerlingen de kans moeten krijgen om hun talenten te ontplooien. Dat kunnen ze niet alleen. Beheers je de basiskennis en vaardigheden voor de begeleiding van getalenteerde kinderen? En wil jij verder leren op het gebied van talentbegeleiding en in een kleine groep met gelijkgestemden de diepte in gaan? Dan is dit jouw opleiding!

Uitval van Risicoleerlingen Voorkomen

In deze Specialisatiemodule kijken we verder vooruit en gaan we aan de slag met het onderwijs van de toekomst. Wat hebben jongeren écht nodig? En hoe kunnen we nu alvast beginnen met dat te realiseren? We laten ons inspireren door interviews met thuiszitters en vooruitstrevende schoolleiders, door de kamerbrief en door het talentbeleid van jouw school. Ook gaan we met een trainingsacteur aan de slag om complexe situaties te oefenen, zodat je je in de praktijk vaardiger gaat voelen om dit gevoelige onderwerp aan te snijden en daadkrachtig te handelen.

Begaafdheid & Zingeving

Tijdens dit kenniscollege verkennen we een begrip van begaafdheid waarbinnen zingeving centraal staat. Vervolgens onderzoeken we welke uitdagingen zich voor kunnen doen in ieders persoonlijke zoektocht naar zingeving en persoonlijke betekenisgeving aan ervaringen. Daarbij stellen we de vraag hoe deze hobbels ons kunnen helpen in de toekenning van zin aan leven. We verkennen hoe we met aandacht in het moment kunnen leven en de uitdagingen kunnen aangaan vanuit een positief ontwikkelingsperspectief.

Coachingsvaardigheden

In dit kenniscollege over coaching staan we stil bij de rol van coaching in het begeleiden van getalenteerde leerlingen en hun opvoeders en begeleiders. Door de jaren heen is coaching een containerbegrip geworden. In dit college staan we stil bij de essentie van coaching. Waarin onderscheidt coaching zich van vele andere methodieken van begeleiding? Wat is de meerwaarde van de coachingsmethodiek voor begeleiding? Wat maakt coaching zo geschikt voor de begeleiding van begaafde leerlingen?

De 7 uitdagingen

Ben je leerkracht of ouder en wil je meer weten over de uitdagingen waar meer- en hoogbegaafde kinderen tegenaan lopen? Volg dan ons kenniscollege ‘De 7 Uitdagingen’! Zeer geschikt voor leerkrachten en ouders die op zoek zijn naar basiskennis over hoogbegaafdheid.

Hoogbegaafdheid bij kinderen met een niet westerse migratie achtergrond

Tijdens dit kenniscollege kijken we naar de vooroordelen die we vaak tegenkomen, maar ook naar hoe ons brein ons onbewust vaak in de maling neemt. Het beeld dat we hebben van hoogbegaafde leerlingen, komt immers vaak niet overeen met de werkelijkheid! We duiken tijdens deze sessie in onderzoek over kinderen met een migratieachtergrond en naar hoe praktisch toe te passen wat we hier inmiddels over weten. Ook kijken we samen naar jouw vragen en/of casuïstiek rondom dit thema.

Ouders & School

Hoe haal je meer uit de samenwerking tussen school en ouders? Een goede communicatie tussen docent (PO of VO) en ouders komt een kind ten goede. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor een kind. Hoe lukt het ouders én leerkrachten om verwachtingen uit te spreken en de krachten te bundelen? Na dit kenniscollege ga je naar huis met meer inzicht én praktische ideeën over de samenwerking tussen ouders en school.

Verandermanagement & Implementatie

Dit kenniscollege neemt je mee in de facetten van veranderprocessen. Van daaruit reflecteer je op de eigen organisatie en wordt je aan het denken gezet over een passende veranderstrategie.

Voorzitters van het PBS team

De voorzitter (of kartrekker, coördinator, aanvoerder) van het PBS-team heeft verschillende belangrijke taken rondom het vasthouden en goed laten verlopen van SWPBS in de school. Tijdens deze bijscholing komen alle onderdelen waar een voorzitter mee te maken heeft aan bod.

Nieuwe Medewerkers

Deze bijscholingsdag is bedoeld voor nieuwe medewerkers van een school waar PBS geïmplementeerd is/ wordt. Door het volgen van deze bijscholing kunnen nieuwe medewerkers zich de SWPBS aanpak vlot eigen maken. De deelnemers maken kennis met de belangrijkste theoretische achtergronden van SWPBS. Daarnaast oefenen de deelnemers met verschillende methodische elementen van het groene niveau, zodat zij deze met vertrouwen in de praktijk kunnen inzetten.

MT-leden

Uit onderzoek blijkt dat structurele actieve betrokkenheid van de directie bij de implementatie van SWPBS van doorslaggevend belang is voor een succesvolle invoering en borging van de schoolbrede aanpak. Om directies hierin te ondersteunen en te faciliteren is vanuit het Kenniscentrum SWPBS Nederland een scholingsdag ontwikkeld voor (adjunct)directeuren die bezig zijn met de implementatie of de borging van SWPBS in hun school.

De Derde Coachkamer

Als pedagogisch coach ben je voortdurend met de pedagogisch professionals in gesprek over het belang van reflecteren, maar maak je zelf eigenlijk weleens pas op de plaats? Neem je weleens de tijd om terug te kijken, de situatie te beschouwen en vooruit te blikken? De CoachKamer biedt pedagogisch coaches de mogelijkheid om op een gestructureerde manier met elkaar en onder begeleiding van het Expertisecentrum ervaringen uit te wisselen en hun kennis te verbreden en te verdiepen.