In het onderwijs gelden verschillende wetten. Zo is er in de belangrijkste wet van Nederland, de Grondwet, aandacht voor onderwijs. Aangezien er in het onderwijs gewerkt wordt met kinderen, zijn ook de artikelen in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) van belang voor het onderwijs. Ook zijn er wetten die specifiek gericht zijn op het type onderwijs, bijvoorbeeld de Wet op het primair onderwijs (WPO) en de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB). Daarnaast zijn er themawetten die voor elk onderwijstype gelden, zoals bijvoorbeeld de Leerplichtwet. Veel in het nieuws is de Wet passend onderwijs, waarbij je als school elke leerlingen een zo passend mogelijke vorm van onderwijs moet aanbieden. 

Er zijn dus veel wetten waar je in het onderwijs rekening mee moet houden. Meer leren over de wettelijke kaders? Bekijk dan ons aanbod! 

Leiderschapspraktijken voor schoolleiders

Als schoolleider heb je een cruciale rol. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen, maar ook voor het vormgeven van een visie en het sturen op langetermijndoelen. In dit artikel duiken we dieper in op de leiderschapspraktijken die voor jou belangrijk zijn.

Wij krijgen veel vragen over zaken die te maken hebben met Personeel & Organisatie in het onderwijs. De wet- en regelgeving blijkt lastig, ook voor ervaren P&O’ers die van buiten het onderwijs komen. In deze 3-daagse leergang Personeelsbeleid maken we je wegwijs in wat er in het onderwijs zoal speelt. De nadruk ligt daarbij op de praktische toepasbaarheid.