Bijzonder onderwijs is elk soort onderwijs dat geen openbaar onderwijs is. Dit kan onderwijs zijn vanuit een religieuze visie, bijvoorbeeld christelijk of islamitisch onderwijs, vanuit een levensovertuiging, bijvoorbeeld humanistisch onderwijs, of vanuit een onderwijskundige visie, bijvoorbeeld dalton- of montessorionderwijs. 

Het bijzonder onderwijs is in Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, gelijkgesteld met het openbaar onderwijs in artikel 23 van de grondwet, wat betekent dat bijzondere scholen op dezelfde manier worden behandeld als openbare scholen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het ontvangen van overheidssubsidies en het voldoen aan de kwaliteitseisen van de inspectie van onderwijs. 

Wil je meer weten over bijzonder onderwijs? Bekijk ons aanbod! 

Beginnende schoolleiders: vind je weg in je nieuwe rol met deze tips!  

Als aankomende of beginnende schoolleider staat je veel te wachten. Waar moet je bijvoorbeeld op letten tijdens de eerste periode en hoe kun je in je rol groeien samen met je collega’s? We denken graag met je mee en zorgen er met onze tips voor dat jij klaar bent voor deze nieuwe stap in je […]

Het 14e Jaarcongres LVB brengt ervaring, kennis en inzicht van de mogelijkheden bij elkaar voor betere hulpverlening aan deze kwetsbare groep.

Omgaan met armoede

Leerlingen bij wie niet gesignaleerd wordt dat ze een leerstoornis of leerangst hebben, ondervinden hier hun leven lang hinder van. Maar lang niet alle leerproblemen zijn meetbaar. Denk aan leerlingen die gepest worden, thuis problemen hebben of opgroeien in armoede.