In dit vervolg op het eerdere Switchen en klimmen, waar de mismatch tussen sociale en culturele codes in het beroepsonderwijs en beroepenveld centraal staat, gaat stads- en onderwijssocioloog Iliass El Hadioui in dit boek dieper in op het belang van een goed collectief functioneren van de stedelijke klas.
Hoe zorg je dat pop-up teams een succes zijn? Dat mensen in dergelijke teams leren, innoveren en presteren, maar ook floreren? Dat is alleen mogelijk wanneer je de kunst van Teaming beheerst: onder grote druk intensief werken aan je team.
De Transactionele Analyse (TA) biedt een model voor het verkrijgen van inzicht in de individuele persoonlijkheid, in intermenselijke verhoudingen en communicatie.
Dit boek geeft lezers praktische training in het toepassen van de principes van Geweldloze Communicatie, niet alleen op het persoonlijke vlak maar ook op maatschappelijk niveau. Het is een bijzonder effectieve manier om conflicten op te lossen, met woede om te gaan en naar verzoening te streven.
Het veelgelezen boek van Marshall B. Rosenberg in een uitgebreide en volledig herziene editie, in combinatie met het nieuwe Werkboek geweldloze communicatie.
Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend - niet alleen in de privésfeer, maar ook op de werkplek, op school en in de politiek.
In deze Special belichten we de overgang van voorschool naar school vanuit verschillende perspectieven.
De kwaliteit van het onderwijs is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de leraren. Hun professionaliteit, gedeelde verantwoordelijkheid voor het leerproces van leerlingen en onderlinge samenwerking […]
Directeur of rector van een middelbare school zijn: niet eenvoudig, maar wel heel boeiend. Een goede schoolleider is er voor alle betrokken, zowel in de school als in de directe omgeving daarvan.
Dit boek geeft intervisie in het onderwijs handen en voeten, door de vele onderwijsthema's en werkvormen die op een gestructureerde wijze worden aangeboden.
Ons gedrag (actie) heeft onmiddellijk invloed op het gedrag van een ander (reactie). Dat gegeven kun je op een heel praktische manier gebruiken om invloed uit te oefenen op de communicatie tussen jou en een ander (de interactie).
Nieuwe set associatiekaarten die uitdagen, creativiteit stimuleren en inspireren!
Schuurt het binnen het team en mislukken allerlei pogingen om de samenwerking te verbeteren? Dan helpt dit spel te duiden wat er in de onderstroom speelt. Het kan ook andersom: loopt een team lekker en wil je weten hoe dit komt? Dan kan het ONDERSTROOMspel helpen om de kracht naar boven te halen.
Feedback krijgen is een cadeau. Het geeft je de kans te groeien, te veranderen en te verbeteren. Maar vrijwel iedereen vindt feedback moeilijk. Daarom zijn er deze kaarten. Ze zijn uitermate geschikt om op een laagdrempelige en positieve manier feedback te (leren) vragen, geven en ontvangen.
Het doel van deze tool is om mensen in een ongedwongen sfeer te laten praten over gewenst en ongewenst gedrag. Dit gebeurt aan de hand van de situatiebeschrijvingen op de kaartjes. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om zo een prettige, veilige en open werksfeer te creëren.
Vergaderingen zijn vaak een bron van ergernis, verveling en verspilling. Terwijl vergaderen inspirerend en effectief kan zijn. Waar zit het goud in je vergaderingen? Hoe haal […]
Bescherm je collega's tegen verschoven verantwoordelijkheden, vermeden taken en snordrukkende teamleden
Hoe positieve psychologie jouw impact kan vergroten
In dit boek biedt Dook Kopmels je de tien beste tips voor actieve én productieve bijeenkomsten.
Onderwijs bereidt kinderen voor op een werkzaam leven in de toekomst. Maar hoe deze toekomst eruit zal zien, is moeilijk te voorspellen. Beroepen verdwijnen, nieuwe beroepen ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je een leerling leert hoe hij moet leren. Met name het ontwikkelen van een leven-lang-lerenattitude is een must in onze 21e eeuw.