Wetenschap over welbevinden van kinderen

Scholen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van de mentale gezondheid en het welbevinden van kinderen en jongeren. De meeste oefeningen, activiteiten en richtlijnen in dit boek zijn dan ook bedoeld om kinderen te helpen ontdekken wat hun sterke kanten zijn, wat zij kunnen betekenen in de wereld om hen heen en hoe zij om kunnen gaan met de tegenslagen die op hun pad zullen komen.

Motiverend lesgeven. Hoe? Zo!

Dit boek beschrijft hoe je als docent verschillende elementen in de kop, de romp en de staart van je les praktisch en evenwichtig kan inzetten. Met als belangrijkste doel: de kwaliteit van de motivatie van je leerlingen (nog) verder te vergroten.

Pedagogisch Contact

Het boek Pedagogisch contact is geschreven vanuit de context van het onderwijs, maar professionals in de zorg, kinderopvang, buitenschoolse opvang, zwem- en sportverenigingen zullen de inhoud en boodschap ook verstaan. Het geeft handvatten om sensitiviteit te ontwikkelen voor je eigen praktijk.

Perspectives on Montessori

This book is a collection of personal perspectives, providing an insight into the ways in which Montessori has helped to shape how practitioners, school leaders and researchers perceive the purpose, core practices and outcomes of Montessori education.

Hoogbegaafd

Het is een bondig, overzichtelijk boek, waarin je in vogelvlucht wordt meegenomen door het fenomeen hoogbegaafdheid

Echtscheiding en school

Het boek Echtscheiding en school biedt inzicht in de problematiek waar kinderen van gescheiden ouders mee te maken hebben en geeft praktische handvatten voor de school om deze kinderen te begeleiden en het contact met ouders aan te gaan. 

Burgerschat

Met Burgerschat bieden de auteurs een heldere visie op burgerschap, een doordacht didactisch model en een cyclus voor kwaliteitsverbetering. Dit boek helpt je om je eigen curriculum burgerschap te ontwerpen en te verfijnen.

Cultuur2

Als je cultuuronderwijs wilt geven moet je iets weten over cultuur. Cultuur2 biedt daarom een theorie die inzicht geeft in wat cultuur is, welke bouwstenen van cultuur je kunt onderscheiden en hoe die met elkaar samenhangen.

Leren van kunst

Leren van kunst laat in drie delen zien dat creativiteit heel goed gedijt bij dit soort ruimte en de verbindende factor is tussen de verschillende 21e-eeuwse vaardigheden.

Werken aan kwaliteit op school

Na het lezen van dit boek kan de lezer zich een beeld vormen van kwaliteitszorg op school: wat zijn de belangrijkste kenmerken, wat zijn randvoorwaarden om het werken aan kwaliteit voldoende slaagkansen te geven, wie betrek je bij kwaliteitszorg, op welke manier geef je concreet gestalte aan kwaliteitszorg …

Samen inclusief onderwijs realiseren

Met dit wetenschappelijk handboek inspireren de auteurs professionals binnen en buiten het onderwijs en laten ze zien dat er in kleine stappen toegewerkt kan worden naar de inclusie van leerlingen met intensieve en complexe ondersteuningsbehoeften.

Een grondwet voor ons allemaal

Dit boek heeft als bedoeling om op zoek te gaan naar waar de grondwet eigenlijk over gaat, en om haar weer bij ons te brengen.

Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden

Neurospeciale kinderen leren en reageren anders, omdat hun hersenen zich anders ontwikkelen, zoals bij ASS, AD(H)D, DCD en soms ook bij VB, TOS en dyslexie. Ze […]

Aandacht voor verschil op school

Aandacht voor verschil op school is aan de orde van de dag. Leraren toerusten op omgaan met diversiteit in de klas is essentieel, niet alleen om leerlingen beter tot hun recht te laten komen, maar ook om als leraar overeind te blijven bij alles wat er speelt.

Inleiding ICT en recht

Deze vernieuwde 8e druk van Inleiding ICT en recht staat stil bij actuele ontwikkelingen op het gebied van ICT, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de AI-verordening en legal tech.

Helen Parkhurst: Grondlegster van het daltononderwijs

De oorsprong van het daltononderwijs ligt in Amerika. Ruim honderd jaar geleden, in de herfst van 1904, begon Helen Parkhurst haar onderwijscarrière op het platteland van Wisconsin.

Denkklassen creëren – Building Thinking Classrooms

Leraren vinden het vaak lastig leerlingen verder te krijgen dan dingen uit hun hoofd leren en klakkeloos herhalen. Peter Liljedahl heeft 15 jaar onderzoek vertaald in deze praktische uitgave over hoe je bij rekenen/wiskunde denkklassen kunt creëren door een omgeving te bieden voor diep nadenken en leren. 

Basisontwikkeling voor peuters en de onderbouw

Met dit boek leer je om je eigen ervaringen in te zetten bij het opbouwen van spelverhalen en nieuwsgierig te zijn naar de ervaringen, wereld en taal van de kinderen.

De basis van klassenmanagement

De basis van klassenmanagement wil de leraar ondersteunen door te tonen welke deelvaardigheden van belang zijn en hoe je er beter in kan worden.

Met plezier werken in het onderwijs

Met plezier werken in het onderwijs stelt het positieve docentschap centraal. Het laat zien hoe je door proactief vorm te geven aan de inrichting van je eigen werk en loopbaanontwikkeling, het vak boeiend houdt.