Voor- en vroegschools educatie (VVE) is een programma dat zich richt op jonge kinderen met een (mogelijke) onderwijsachterstand. Door naar de VVE te gaan, wordt geprobeerd deze mogelijke achterstand tegen te gaan en zo deze leerlingen goed voor te bereiden voor de basisschool. Het goed starten van de basisschool heeft een positief effect op hun verdere schoolloopbaan.  

VVE bevat de voorschoolse en de vroegschoolse educatie. Voorschoolse educatie richt zich op peuters van 2 tot 3 jaar en is de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Vroegschoolse educatie richt zich op kleuters en valt onder de verantwoordelijkheid van de school. VVE richt zich op ontwikkelingsgebieden, bijvoorbeeld taalontwikkeling, motorische ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en beginnende rekenvaardigheid.  

Meer weten over voor- en vroegschoolse educatie en hoe jij leerlingen met een mogelijke onderwijsachterstand kan helpen? Bekijk dan ons aanbod! 

Wil jij graag werken in de kinderopvang, maar is jouw huidige diploma verouderd of onvolledig? Volg dan de door de branche erkende (OAK) scholing Pedagogische Basiskennis 0-13 voor een aanvullend bewijs. Na het volgen van deze training, in combinatie met je huidige diploma, voldoe je aan de eisen om te werken als Pedagogisch Medewerker Dagopvang en/of BSO.

LOB doe je met zijn allen

In 2017 presenteerde de minister van Onderwijs de Kwaliteitsagenda LOB voor het vo. Het doel? Scholen helpen om loopbaanbegeleiding aan leerlingen stevig op de kaart te zetten. Van decaan tot mentor en vakdocent, iedereen doet mee.