Radicalisering kan op diverse manieren worden beschreven. In het onderwijs is er vaak sprake van een leerling die in aanraking komt met radicaal, extremistisch gedachtegoed – het wij-zij-denken – en afdrijft van de democratie. De leerling komt dan in contact met andere, geradicaliseerde mensen die dezelfde overtuigingen hebben, raakt geïnspireerd en gaat er steeds verder in op. De leerling groeit vaak ook toe naar geweldverheerlijking, en kan een gevaar betekenen voor de samenleving. Als leraar is het daarom belangrijk de leerlingen serieus te nemen, en de leerlingen die geneigd zijn zich af te sluiten van de groep, persoonlijke aandacht te geven om problemen te ontdekken. Radicalisering is niet verbonden aan een specifieke etnische, culturele, religieuze of politieke groep. 

 Meer weten over radicalisering en polarisatie? Bekijk de trainingen, boeken en artikelen over radicalisering en polarisatie op school. 

Duurzame inzetbaarheidsuren: jouw tijd, jouw ontwikkeling!

In het onderwijs draait alles om groei en ontwikkeling – niet alleen van de leerlingen maar ook van jou! Ben je al bekend met de duurzame inzetbaarheidsuren? Dit zijn uren die je krijgt om te besteden aan activiteiten die jouw werkgeluk en professionele groei ondersteunen. Laten we eens kijken hoe je deze uren het best kunt inzetten.

Verbreed uw vaardigheden als OOP’er en leer onder meer:
– Omgaan met cultuurverschillen en straatcultuur
– Omgaan met afwijkend (deviant) gedrag bij jongeren
– Wat de gevolgen zijn van verslaving op school
– Wat de oorzaken zijn van probleemgedrag van leerlingen

Polarisatie

Van klimaat en landbouwbeleid tot woningtekorten en de sinterklaastraditie: er zijn maar weinig actuele onderwerpen…

5 online scholingstips die je kunnen inspireren en ondersteunen bij het verminderen van werkstress

Het is de week van de Werkstress, waarin extra veel aandacht besteed wordt aan het belang van een stressvrije werkomgeving. We willen minder druk en meer plezier op de werkvloer, maar hoe doe je dat? We hebben vijf online scholingstips voor je op een rijtje gezet die je kunnen inspireren en ondersteunen bij het verminderen van werkstress. En het beste van alles, je kunt ze comfortabel volgen vanuit huis!