De bestuurder functioneert in een breed maatschappelijk speelveld: de directe context van de onderwijsorganisatie (lokaal, regionaal), het maatschappelijke speelveld, de publieke meningsvorming rond taak en verantwoordelijkheid van onderwijs. De bestuurder participeert in het maatschappelijke debat in de sector en daarbuiten.

Dit betekent:

  • De bestuurder kan maatschappelijke, politieke, culturele ontwikkelingen duiden, waar het gaat om de betekenis voor de organisatie en dat vertalen naar een heldere onderwijsvisie. Daarbij hoort: Kunnen omgaan met de meervoudigheid van belangen en strategisch kunnen opereren, onderhandelen, samenwerken.
  • Hij/zij kan omgaan met vragen van zin en betekenis en daarvoor taal kunnen hanteren. De bestuurder weet om te gaan met ‘morele’ claims.
  • Is bereid kritisch naar zichzelf en de organisatie te kijken, met de blik van anderen en processen van overdracht en afhankelijkheid te onderkennen.
  • Dat vraagt om sterke sociale en communicatieve vaardigheden.

Didactiek: 3 Innovaties voor het verbeteren van je lesmethoden 

Als onderwijsprofessional is het belangrijk om je didactische vaardigheden constant te verfijnen en te verbeteren. In dit artikel delen we enkele recente innovaties in de didactiek en geven we je concrete, direct toepasbare tips die je in je lessen kunt inzetten. 

Onder leiding van internationale topwetenschappers op het gebied van onderwijswetenschap, bestuurskunde en leiderschap werk je in zeven dagen tijd naar een complete visie op onderwijsbestuur toe, en leg je de basis voor duurzame schoolontwikkeling binnen jouw organisatie.

Deep Democracy in actie: een werkverdelingsplan voor iedereen

Met de zomer in aantocht is het weer tijd om de gesprekken over het werkverdelingsplan te openen. Een collegiale evaluatie van de huidige situatie kan duidelijk maken waar zaken beter kunnen. Maar hoe pak je dat aan? Ontdek in dit artikel hoe je met de juiste handvatten een gesprek kunt starten met een focus op gelijkwaardigheid en samenwerking!