Formatie in het onderwijs betekent de inzet en omvang van onderwijspersoneel op schoolniveau. Dat houdt in dat de school een duidelijk overzicht heeft van het aantal beschikbare uren van docenten en onderwijsondersteunend personeel, hun functies en hoe veel personeel er op de school werkt.

De formatie wordt in een formatieplan (ook wel: bestuursinformatieplan, meerjarenformatiebeleidsplan) vastgelegd voordat het schooljaar begint. Op basis van dit formatieplan kunnen bijvoorbeeld de klassenindeling en roosters worden gemaakt. Met een formatieplan worden ook de personeelskosten berekend. Zo kan er ook worden ingeschat of er meer personeel moet worden aangenomen. 

Wil je meer weten over de formatie? Bekijk dan ons aanbod! 

Wil jij effectief bijdragen aan het formatiebeleid van jouw school en zorgen voor een optimale inzet van personeel? De cursus Formatieplan voor het voortgezet onderwijs biedt jou de kennis en vaardigheden om dit te realiseren.

Leiderschap

Wat een mooi beroep; leidinggevende in het onderwijs! Werk waarin je zo van betekenis kunt…

Zo maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Hoe beter jij je ambities en doelen scherp hebt, hoe groter de kans dat je scholing of opleiding een succes wordt. Tijd voor een concreet plan: het Persoonlijke ontwikkelingsplan (POP).  Wat is dat precies en hoe maak je het?