Levenslessen van meester Kanamori

Toshiro Kanamori illustreert op onnavolgbare wijze dat we leren voor het leven en niet voor de school. Het boek is een aanrader voor wie wil blijven kijken in kinderogen als spiegel van de ziel en zich niet laat verstrikken in louter statistieken.

Talent binnenstebuiten

Talent binnenstebuiten van jongerenspecialisten Huub Nelis en Yvonne van Sark is hét boek over het stimuleren en ontdekken van talenten bij kinderen en jongeren tussen de 10 en 25 jaar.

Het nieuwe puberbrein binnenstebuiten

Al meer dan 100.000 exemplaren verkocht! In 'Het nieuwe puberbrein binnenstebuiten' vind je alles wat je als ouder, opvoeder, docent of hulpverlener wilt weten over hoe het brein van jongeren nu precies werkt.

Scholingsspecial

Lees de scholingsspecial voor schoolleiders in het voortgezet onderwijs. Vol inhoudelijke artikelen over ontwikkeling en leiderschap, tips en profielen van opleiders.

Handboek digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid is belangrijk. Maar wat is dit precies en wanneer is iemand digitaal geletterd? Hoe zorgt de school ervoor dat leerlingen digitaal geletterd worden? In het nieuwe 'Handboek digitale geletterdheid' leest u meer.

Gelijke kansen en digitalisering? Goede toegang is niet genoeg

Toenemende digitalisering in het onderwijs vraagt om aandacht voor kansengelijkheid. Hoe zorgen we dat élke leerling kan profiteren van nieuwe technologische mogelijkheden? En hoe zorgen we dat die nieuwe mogelijkheden worden ingezet om verschillen tussen leerlingen van verschillende achtergronden te verkleinen in plaats van te vergroten? Deze longread brengt belangrijke aandachtspunten en overwegingen in beeld rond digitalisering en gelijke kansen.

Belangrijkste technologische trends voor het onderwijs

Welke technologieën gaan de komende jaren een beslissende rol spelen in het onderwijs? Die vraag beantwoorden we graag in dit artikel. Artificial intelligence (AI), internet of things, interfaces en vertrouwen in de digitale wereld: deze 4 trends schetsen we op hoofdlijnen. En we laten hun samenhang zien.

Kansen bij krimp

Scholen in krimpregio’s krijgen de komende jaren te maken met bijzondere uitdagingen. Kennisnet onderzoekt met het onderwijsveld hoe ict daarbij kan ondersteunen.

Mediawijsheid

Leerlingen met een licht verstandelijke beperking lopen online meer risico. Toch kunnen (sociale) media hun ook veel plezier en gemak bezorgen. Benadruk die positieve kanten, adviseert Peter Nikken. En bied als leraar persoonlijke begeleiding in het mediagebruik van deze leerlingen.

Digitaal toetsen

Digitaal toetsen is niet meer weg te denken uit het hedendaagse onderwijs. Als je als school hiervoor kiest, wil je uiteraard dat dit veilig gebeurt. Hiervoor moet je je ict-randvoorwaarden op orde hebben.

Digitale hulpmiddelen in het onderwijs

Het onderwijs staat voor de taak om de ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk te stimuleren, met de best mogelijke leerresultaten als gevolg. Kunnen digitale hulpmiddelen bijdragen aan deze doelstelling van het onderwijs? Dat is de hoofdvraag in deze publicatie.

Het sociale brein van de puber

Hierover gaat Het sociale brein van de puber van Eveline Crone – over de allesbepalende vriendschappen, de veranderende relaties met ouders en leeftijdsgenoten, het immense belang van erbij horen en het grote verdriet wanneer je buiten de groep valt.

Hangjongeren

Wat doet u als een hanggroep de hele nacht lawaai maakt? Wat doet u als jongeren elke dag rotzooi achterlaten? Wat als ze uw tuin vernielen of een vuurtje stoken in uw portiek? Als ze uw kinderen bedreigen? Als ze stenen naar u gooien?

Het babybrein

De babytijd is een fascinerende periode waarin een hulpeloos wezentje zich in rap tempo ontwikkelt tot een peuter met een eigen wil. Baby’s vertederen ons, maar stellen ons ook voor een raadsel. Wat gaat er toch om in dat hoofdje?