Een beoordelingsgesprek als leraar gaat om de kwaliteit en kwantiteit van je werk, maar ook het sociale aspect. De leraar luistert en mag op de feedback reageren, maar de leidinggevende bepaalt het waardeoordeel. Wel is het handig om goed voorbereid het beoordelingsgesprek in te gaan zodat je de juiste vragen kunt stellen.  

In het beoordelingsgesprek baseert de leidinggevende zich op de prestaties uit het verleden. Voor het beoordelingsgesprek vindt altijd een functioneringsgesprek plaats. Aan een beoordelingsgesprek kunnen gevolgen zitten, zoals ontslag of salarisverhoging.

Wil je meer weten over het onderwerp beoordelingsgesprekken? Bekijk dan ons aanbod!  

Duurzame inzetbaarheid: het fundament voor een sterke onderwijspraktijk

Je hoort het waarschijnlijk steeds vaker. De essentie van duurzame inzetbaarheid in het onderwijs. Misschien denk je wel: Waarom zou ik als leidinggevende, geconfronteerd met het lerarentekort, tijdgebrek en beperkte middelen, prioriteit geven aan duurzame inzetbaarheid? Is dit niet wéér een modewoord in een zee van onderwijstrends? In dit artikel leggen we uit waarom duurzame inzetbaarheid juist cruciaal is voor het behoud van vitaal en gelukkig personeel! Lees hier verder.

Wereldwijs houdt het spannend!

Hoe zorg je als school voor gelukkige medewerkers? Hoe leer je als leraar van je collega’s en hoe houd je oog voor je passie? Vijf jaar geleden gooide basisschool Wereldwijs in Eersel het roer om. Karin van de Ven, al 17 jaar werkzaam op de school: ‘Je hebt veel meer plezier in je werk als […]