Het gepeste brein

In Het gepeste brein laat Jennifer Fraser zien dat pesten zich op allerlei manieren én op alle leeftijden voordoet. De impact is groot en wordt ernstig onderschat. Slachtoffers van pesten lopen het risico op allerlei emotionele en lichamelijke klachten en de gevolgen zijn vaak levenslang.

Handboek Alles over pesten

Dit boek is een ruimteschip waarmee je door het pestuniversum van het onderwijs kunt navigeren. Er bestaan er meer en ieder ruimteschip heeft zijn eigen besturingssysteem. […]

Opvoeden in de 21e eeuw

In deze bundel zijn verschillende boeiende lezingen over opvoeden opgenomen waaronder drie lezingen die Jeanne Meijs begin 2000 heeft gegeven: Opvoeden in de 21e eeuw, Opvoeden en religie en Agressie en onrust bij kinderen.

Tekenen voor vrede

Tekenen voor vrede is een inspiratieboek voor opvoeders, thuis, op school en overal met 22 unieke illustraties van eigenzinnige kunstenaars over universele thema’s als moed, vooroordelen, vluchten, vrijheid, verzoening, compassie en vrede.

Mentorboek voorgezet onderwijs

Dit boek met 54 pagina’s bevat activiteiten die in het voortgezet onderwijs gebruikt kunnen worden tijdens de mentor les. Dit boek is speciaal geschreven voor de […]

Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge (kindermassage, massagekaarten)

Massagekaarten om zelf je eigen 'massageverhaal' te maken, of lees voor uit het bijhorende boekje met voorbeeld verhalen. Een vervolg op het succesvolle 'Massageverhalen voor kinderen' van voormalig basisschool directeur Jørn Jørgensen (DK).

Ik, de leraar

Hoe ga je ‘buitensluiten’ tegen en zorg je dat íeder kind mee kan doen? In dit boek deelt Marcel van Herpen zijn visie en deelt praktijkverhalen.

Online shaming in het PO en VO

Jaarlijks zijn er duizenden slachtoffers van online shaming, oftewel van ongewenst verspreiden van online naaktbeelden. Deze slachtoffers kampen vaak met gevoelens van schuld en schaamte.Omdat het […]

Sociale veiligheid in school

Hoe voorkom je pesten op school? Hoe neem je de ouders daarin mee? Hoe zorg je dat alle neuzen in het team dezelfde kant op staan?

Meidenvenijn in het voortgezet onderwijs

Meidenvenijn is het subtiele spel van aantrekken en afstoten waar meisjes meesters in zijn, compleet met steken onder water en honingzoet gedrag. Het is een bron van (onderhuidse) spanning in de klas die veel energie kost: energie die omgebogen kan worden naar positieve omgang met elkaar en naar productief werken op school. Daarom is het belangrijk om meidenvenijn, in welke vorm dan ook, te benoemen en aan te pakken.

Sociale veiligheidslessen in PBS

Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS) richt zich op het bevorderen van sociale veiligheid en de preventie van pestgedrag, omdat voorkomen veel beter is dan genezen. De module zoals die in deze uitgave beschreven wordt, gaat specifiek over de preventieve lessen voor sociale veiligheid en past binnen het groene universele interventieniveau (basisarrangement) van PBS.

De Ringaanpak

Vanuit de gedachte dat mensen sociale wezens zijn, met het verlangen bij een groep te horen, ontwikkelde Barry Redeker De Ringaanpak: een groepsdynamische benadering voor een veilige klas, opgebouwd uit 8 concrete stappen. De Ringaanpak gaat uit van een systemisch geheel. Wie neemt welke plek in ten opzichte van de onveiligheid? Welk gedrag zien we? Wat zijn valkuilen bij deze positie? Wat zijn kwaliteiten? Waar kun je positief mee aan de slag gaan?

Meidenvenijn in het basisonderwijs

Meidenvenijn komt overal voor: in de klas, op het plein én thuis, maar ook in de digitale wereld. Meidenvenijn is het subtiele spel van aantrekken en afstoten waar meisjes meesters in zijn, compleet met steken onder water en honingzoet gedrag. Het resultaat: bazige kliekjes en meisjes die eenzaam onderaan de pikorde bungelen.

Verbindend leiderschap in een uitdagende groep

In zo'n situatie is het een enorme uitdaging om je aandacht en energie te richten op kansen en kwaliteiten. Hoe houd je oog voor jouw talent en dat van de kinderen? Hoe blijf je in contact en, zo nodig, hoe herstel je het contact?

Pesten en cyberpesten in het onderwijs

Dit boek belicht het aparte karakter van (cyber)pesterijen en trekt bewust de kaart van een integrale, hogeschool-brede aanpak. Steunend op wetenschappelijk onderzoek krijgen hogescholen en universiteiten theoretische en praktische handvatten aangereikt waarmee ze hun huidige anti-pestaanpak in vraag kunnen stellen en versterken.

Zacht voor kleuren hard voor vlekken

Inleiding “Zacht voor kleuren, hard voor vlekken.” Deze slagzin afkomstig uit de wasmiddelenreclameis afgeschreven en stoffig. Maar na een wasbeurt weer frisgenoeg voor hergebruik. In 1954 […]

Zeg nee tegen pesten!

Ruim 20% van de pubers wordt regelmatig gepest. Dit praktische boek biedt leerkrachten en begeleiders in en buiten het onderwijs handvatten over hoe pesten kan worden […]

Pesten op school

Pesten is een ernstig probleem voor slachtoffers, daders en andere betrokkenen. Om pesten goed te kunnen aanpakken, moet een antwoord worden gegeven op de volgende vragen: […]

Alles over pesten

Zijn kinderen wreed? Is pesten onvermijdelijk? Ben je vroeger zelf gepest en ben je bang dat jouw kind hetzelfde lot wacht? Aan de hand van wetenschappelijke inzichten uit de psychologie, de sociologie, de biologie en de praktijk, afgewisseld met tips en adviezen voor ouders, bespreekt de auteur waarom en wanneer kinderen (en volwassenen) pesten, waarom sommigen de klos zijn en waar ouders van gepeste kinderen tegenaan lopen.

Omgaan met pesten

Wat is pesten eigenlijk? Wanneer wordt plagen of ruzie pesten? Wie is die pester en hoe komt hij aan die rol? Welke rol spelen de meelopers? […]