Het kleine Jenaplan

In kort bestek zet Petersen de hoofdzaken van zijn Jenaplanconcept uiteen. Na de algemene wetenschappelijke en pedagogische grondslagen wordt aandacht gegeven aan de uiterlijke orde van […]

Ik wil spelen!

Anite van Oijen en Ingrid Nagtzaam hebben onderzocht, doorleefd en beschreven wat essentieel is voor de ontwikkeling van het jonge kind en hoe je dit kunt […]

Jenaplan 21

Een school, zeker een jenaplanschool, behoort een democratische gemeenschap van lerenden te zijn. Het moet voor iedereen, binnen en buiten de school, duidelijk zijn: hier wordt geleerd! Hier groeien mensen, […]

Innovatieve leeromgevingen op school 

Dit boek wil inspiratie bieden aan leraren, directeurs, architecten, infra-verantwoordelijken, iedereen die betrokken is in een nieuwbouwproject of een grondige renovatie. De vele voorbeelden worden afgewisseld met hands-on materiaal: de vier schalen waarin innovatie kan plaatsvinden, een plan van aanpak en een roadmap om op een gestructureerde manier aan de slag te gaan.

Van planlast naar planlust 

‘Er is een plan nodig’ of ‘We moeten dit plannen’, het zijn nog niet de meest populaire zinnen in  onderwijs. Een schoolontwikkelingsplan, een ICT-plan, een beleidsplan, een verbeterplan … We horen onderwijsprofessionals vaker zuchten dan vrolijk lachen als ze aan het planningsproces willen beginnen.

Er zit systeem in…!

In het boek wordt een model uitgewerkt dat ruimte biedt aan de belangrijkste systeemtheoretische principes. Het wordt door bijvoorbeeld (jeugd)hulpverleners, kinderartsen en mediators gelezen als een eerste basis om zich het systeemtheoretisch denken eigen te maken. Een bijhorende cursus hoor overigens tot de mogelijkheden.

  • Nul18
  • ISBN: 9990002005022
  • € 27,50
  • 27,50

Ontwikkeling van een schoolorganisatie

In dit boek gaat Hans Passenier in op de ontwikkeling van leiderschap en organisaties in vrijescholen. Hij vindt uitgangspunten die kunnen helpen bij de ontwikkeling van schoolorganisaties en het leiderschap daarvan in de toekomst.

Verandermanagement voor de toekomst

De complexiteit van onze toekomst stelt nieuwe eisen aan de manier waarop we veranderingen binnen organisaties aanpakken. Grote maatschappelijke vragen, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid en digitalisering, maken de veranderopgaven voor bedrijven en instellingen ingewikkeld.

Perspectieven op veranderen

In 'Perspectieven op veranderen' hebben acht smaakmakers in organisatieverandering hun inzichten gebundeld. Dit levert een rijk beeld op van dynamiek in organisaties en hoe je een aanlokkelijke koers uitzet in een dynamische omgeving.

De tekens verstaan

Een boek over de kracht en de betekenis van verbindend leiderschap. Over hoe je binnen de dynamiek van een organisatie zo leiding kunt geven dat dit verbonden is met jezelf en dienend is aan het geheel.

Passe-partout

Passe-partout is een studieboek en naslagwerk voor iedereen die zich bezighoudt met de persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen.

Ruimte en leren

De wisselwerking tussen onderwijs, onderwijssystemen en architectuur is evident. In Ruimte en Leren legt Hertzberger zijn ruime ervaring, kennis en opvattingen vast in een theoretische beschouwing over de ruimtelijke condities van leren.

De geboeide leraar

We laten aan de hand van vier prikkelende praktijkscenario’s en veel concrete, direct toepasbare voorbeelden zien hoe schoolbestuurders, schooldirecties en docenten voortgezet onderwijs op een innovatieve manier vormgeven.

Order in progress

This study leads to the intriguing conclusion that the everyday educational behaviour in primary schools became steadily more formalised and structured. Better education ought to produce more independent people.

Andere tijden, andere leiders

In ‘Andere tijden, andere leiders?’ gaat Liesbeth Piot in op de gevolgen van schaalvergroting voor schoolleiderschap, met name in scholengemeenschappen. Het boek biedt een overzicht van de factoren die een rol spelen bij het bovenschoolse leiderschap en wil zo een gids vormen voor onderzoekers en directeurs.

De stuurbaarheid van onderwijs

Onderwijs is een maatschappelijk veld dat zich niet gemakkelijk laat (be)sturen. Vanuit een eigen invalshoek (juridisch, sociologisch, onderwijskundig, wijsgerig-pedagogisch, historisch) leveren de verschillende auteurs een bijdrage aan het ontrafelen van deze problematiek.

Scheuren in het fundament

De organisatie en inhoud van het basis- en voortgezet onderwijs zijn sinds de jaren negentig vrijwel onveranderd. De tijd is rijp om het stelsel eens kritisch onder de loep te nemen, vindt onderzoeks- en adviesbureau Sardes uit Utrecht.

Handboek Brede School

Het handboek geeft op overzichtelijke wijze antwoord op vragen als: Hoe komt een brede school tot stand? Met welke partijen ga je om de tafel zitten? Hoe betrek je kinderen bij de brede school? Welke activiteiten ga je aanbieden? Hoe ontwikkel je een multifunctionele accommodatie? Hoe regel je beheer en exploitatie? Wat kost een brede school? Ook het rendement van een brede school komt aan bod.