Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een beperking in het taalbegrip of de taalproductie. De taalontwikkeling verloopt anders dan gewoonlijk en de oorzaak is niet te herleiden tot bijvoorbeeld hersenletsel, intelligentieproblemen, gehoorverlies, of sociaal-emotionele problemen. Een TOS kan zich uiten in verschillende gebieden zoals bijvoorbeeld taalbegrip, taalproductie, taalgebruik, gesproken taal, geschreven taal of gebarentaal. Het is belangrijk dat een taalontwikkelingsstoornis vroegtijdig gesignaleerd wordt, omdat kinderen met een TOS zich door hun beperking gefrustreerd in hun communicatie kunnen voelen.  

Als leerkracht kun je leerlingen met TOS helpen door instructie kort te houden, het doel van een opdracht op te schrijven, uitleg visueel te maken, te benoemen wat belangrijk is, structuur te bieden en concrete vragen te stellen.  

Meer leren over hoe je leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis kan helpen? Bekijk dan ons aanbod!  

Nieuw op oo.nl

In deze rubriek bespreken we de recente updates en nieuwe functionaliteiten van het platform oo.nl en kijken we naar de toekomstplannen van oo.nl.

Alle kinderen zijn goed in iets en vinden sommige zaken nog lastig. Met effectieve vragen en goed luisteren kom je erachter wat een kind nodig heeft en hoe je passende stappen richting ontwikkeling kunt maken. We gaan samen aan de slag vanuit de praktische de vraag: ‘Hoe doe je dat?’

WERK vandaag aan PLEZIER

Wat laat jouw (onderwijs)vuur branden? Is dat de glimlach van een kind, de waardering van een ouder, het volgen van een cursus waar je weer volop inspiratie bij op hebt gedaan of het project wat je samen met collega’s hebt opgezet en een groot succes was? Als je weet wat waar jij plezier en voldoening […]