Studievaardigheden zijn vaardigheden die leerlingen nodig hebben bij het leren en het maken van huiswerk. Vanaf het eind van de basisschool beginnen leerlingen met het aanleren van deze vaardigheden, die ze in het voortgezet onderwijs verder ontwikkelen.  

Studievaardigheden zijn bijvoorbeeld informatie opzoeken, samenvatten, plannen, presenteren, samenwerken en reflecteren. Door al deze vaardigheden goed te beheersen, kan een leerling zelfstandig leren en huiswerk maken. Als leraar kan je leerlingen begeleiden door de studievaardigheden te koppelen aan actuele lesstof. Ook kun je door hard op te denken studievaardigheden voordoen, waardoor je inzicht geeft in de strategie en jouw denkstappen. Controleer achteraf of leerlingen het huiswerk begrepen hebben en kijk samen waar het eventueel is misgegaan.  

Meer weten over het begeleiden van leerlingen bij hun studievaardigheden en huiswerk? Bekijk dan ons aanbod! 

Sociale veiligheid in het onderwijs: hoe geef je daar vorm aan binnen de school?  

Wat doet jouw school om een sociaal veilige plek te creëren voor medewerkers én leerlingen? Sociale veiligheid en pesten worden vaak in één adem genoemd, maar het gaat veel verder dan dat. Het draait om preventie, helder beleid, sturing, monitoring, en treffende maatregelen. Sociale veiligheid op de werkvloer is net zo belangrijk als een sociaal […]

Weten we eigenlijk hoe we moeten leren? Wat werkt en wat werkt niet? Leren leren heeft te maken met het effectief opslaan en ophalen van informatie in en uit het geheugen. Effectieve leerstrategieën zijn cruciaal. In deze interactieve training verdiep je je in de theoretische en praktische kennis rondom effectieve leerstrategieën en vertaal je deze naar je eigen praktijk. Je ervaart zelf wat werkt en er is aandacht voor jouw rol als onderwijsprofessional.

Bikkeltrainer

Wil jij graag zelf Bikkeltrainingen geven vanuit jouw praktijk, instelling of school? Word dan ook…