Sociaal-emotionele ontwikkeling is het ontwikkelen van een eigen persoonlijkheid. Leerlingen ontwikkelen zich sociaal, waarbij ze begrip krijgen voor anderen en positief gedrag aanleren ten opzichte van de ander. Ook ontwikkelen ze zich emotioneel, zo leren leerlingen om met hun eigen en met de gevoelens van de ander om te gaan.  

Een goede sociaal-emotionele ontwikkeling is afhankelijk van de sfeer in de klas. Als leerkracht moet je zorgen dat de klas een veilige plek is voor de leerling, waarbij de leerling zichzelf kan zijn en zich optimaal kan ontwikkelen. Je kan een fijne sfeer creëren door humor te gebruiken, de nadruk te leggen op het groepsgevoel en te zorgen voor momenten van ontspanning.  

Meer leren over de sociaal-emotionele ontwikkeling van jouw leerlingen? Bekijk dan ons aanbod! 

Om goed om te kunnen gaan met gedragsvraagstukken heb je kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van professioneel omgaan met leerlingbehoeftes en ordeverstorend gedrag nodig. Je leert om actief te werken aan het verbeteren van het welbevinden van de betreffende kinderen/leerlingen, van de groepsgenoten en van jezelf. Je krijgt meer inzicht in de achtergronden van opvallend gedrag en effectieve manieren om daarmee om te gaan. Gedragskenmerken leer je te signaleren, te herkennen en effectief te ondersteunen in de gedragsregulatie.
We nemen jouw eigen praktijk als uitgangspunt, waardoor de opleiding een zeer praktisch karakter heeft. Daarnaast ben je in gesprek met andere deelnemers, en zul je snel merken dat jouw leervragen centraal staan tijdens de opleiding.