Sinds 1 augustus 2015 bestaat er een wettelijke zorgplicht voor sociale veiligheid op school, en het aanpakken van pesten hoort daar ook bij. Een anti-pestprogramma is niet wettelijk verplicht, maar scholen moeten wél zorgen voor: 

  • Een sociaal veiligheidsbeleid dat pesten tegengaat en de sociale, fysieke en mentale veiligheid van leerlingen beschermt; 
  • Het controleren van de veiligheid van leerlingen (aan de hand van een jaarlijks onderzoek); 
  • Iemand binnen de school die zorgt dat het sociaal veiligheidsbeleid ook echt wordt gevolgd; 
  • Iemand die het aanspreekpunt is voor leerlingen die slachtoffer zijn van pesters. 

Meer weten over pesten? Bekijk onze boeken, opleidingen en cursussen. 

8 leestips voor een pest-vrije school

Voelen jouw leerlingen zich veilig op school? Veel leerlingen worden helaas nog steeds geconfronteerd met pesten. Wil je meer leren over dit onderwerp? Pak een boek erbij! Ontdek aanraders die je helpen begrijpen en bijdragen aan een positieve schoolomgeving.

Veiligheid-/gevaarsbeheersing is een begrip waaraan diverse criteria en gradaties gekoppeld kunnen worden. Om de veiligheid zo goed mogelijk te kunnen waarborgen is het van belang direct en efficiënt te kunnen anticiperen. Hoe doe jij dat in jouw school?

Gezond en veilig in en om de school

Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op school. Het gaat dan om een veilige en gezonde omgeving voor leerlingen en het personeel. Een veilig schoolklimaat is een voorwaarde om te kunnen leren, het verbetert de onderwijsprestaties, vermindert verzuim bij leerlingen en personeel. In een veilige school wordt agressie tegen gegaan, heeft iedereen het gevoel […]