De motorische ontwikkeling van je leerlingen bestaat uit twee soorten die nauw met elkaar verbonden zijn: de grove en de fijne motoriek. Grove motoriek gaat om het bewegen van het hele lichaam, bijvoorbeeld lopen. Fijne motoriek gaat vooral om het bewegen met de handen, bijvoorbeeld schrijven. De meeste motorische vaardigheden worden aangeleerd door te spelen.

Het is goed om als leerkracht of begeleider aandacht te besteden aan de motorische ontwikkeling van leerlingen, omdat blijkt dat een gebrek aan motorische ontwikkeling een negatieve invloed heeft op schoolprestaties. Laat leerlingen dus niet de hele dag stil zitten op hun stoel, maar bouw voldoende ruimte in om ze te laten bewegen!

Meer weten over motorische ontwikkeling en hoe jij in het onderwijs kan helpen bij die ontwikkeling? Bekijk dan ons aanbod!

Kinderen vanaf groep 1 spelenderwijs voorbereiden en met succes leren schrijven in de praktijk. Deze workshop is voor leerkrachten in groep 1,2,3 en 4 in zowel regulier als speciaal basisonderwijs. Ook geschikt voor Intern begeleiders, Zij-instromers, ondersteuners en PABO studenten.
Tevens kennismaking met De Schrijfladder, een online lesmethode voor groep 1-4 en Handiger handschrift, een vernieuwende handschriftmethode
voor groep 3-8.

Ontwikkeling: van het jonge kind naar het puberbrein

Ontwikkeling is het veranderingsproces waarbij groei, rijping en leren leiden tot een hoger functioneringsniveau. Bij rijping gaat het dan om lichamelijke groei. Bij leren gaat het om het verwerven van kennis, inzicht en vaardigheden.