Digitale geletterdheid is het geheel van digitale vaardigheden. De SLO verdeelt digitale geletterdheid in vier categorieën: ICT-basis-vaardigheden, informatievaardigheden, computational thinking en mediawijsheid. Leraren en ouders hebben vaak het idee dat digitale geletterdheid vanzelf wel komt bij leerlingen, omdat ze opgroeien in een digitale samenleving. Het is echter juist belangrijker dan ooit om hen hierin te ondersteunen en leerlingen voor te bereiden op een digital society. Denk bijvoorbeeld aan incidenten rondom cyberpesten. De leraar moet de kennis hebben, zowel technisch als praktisch, om kinderen hierover te onderwijzen en hun kennis uit te breiden. Maar ook om interactieve, boeiende lessen te ontwikkelen is digitale geletterdheid een belangrijke aanvulling.  

Wil jij je digitale geletterdheid bijspijkeren? Bekijk ons aanbod!  

Zo kun je als leraar social media inzetten om je netwerk te vergroten

Op 30 juni vieren we Wereld Social Media Dag, een dag om de impact van sociale media op wereldwijde communicatie te erkennen en te vieren. Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar hoe kunnen we ze als onderwijsprofessionals optimaal benutten voor onze eigen ontwikkeling en samenwerking?

3D Printers worden steeds eenvoudiger en beter toepasbaar binnen scholen en het bedrijfsleven. Je kunt de fantasie niet meer alleen prikkelen maar nu ook tastbaar maken.

Gedist?

Debby Dacier – van Alphen, Hans Puper, Annemiek Fransen