Combinatieklassen zijn klassen waarin leerlingen van twee of meer jaargroepen gezamenlijk onderwijs krijgen. Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat in combinatiegroepen de kwaliteit van lessen vaker onvoldoende was dan in homogene groepen. Daarnaast blijkt ook dat er in combinatiegroepen een veel groter beroep wordt gedaan op de didactische vaardigheden van leerkrachten. Maar een combinatieklas kan ook voordelen hebben. Zo kunnen de jongere kinderen leren van de ouders kinderen.  

Hoe kan je als leerkracht het beste halen uit je combinatieklas? Aangezien leerlingen niet altijd directe hulp van jouw als leerkracht krijgen, moet je effectieve instructie geven. Hierbij wordt regelmatig voorkennis opgehaald, duidelijke lesdoelen opgesteld en gewerkt met concrete voorbeelden.  

Beginnende schoolleiders: vind je weg in je nieuwe rol met deze tips!  

Als aankomende of beginnende schoolleider staat je veel te wachten. Waar moet je bijvoorbeeld op letten tijdens de eerste periode en hoe kun je in je rol groeien samen met je collega’s? We denken graag met je mee en zorgen er met onze tips voor dat jij klaar bent voor deze nieuwe stap in je […]

Kansrijke Combinatiegroepen is een door Cedin ontwikkelde werkwijze die een hoge kwaliteit van onderwijs, differentiatie, betrokkenheid en eigenaarschap van leerlingen garandeert. Tegelijk vermindert onze werkwijze de werkdruk die leerkrachten in combinatiegroepen vaak ervaren en krijgt men de ‘regie’ weer terug!

Talenbewust lesgeven

Joana Duarte, Mirjam Günther-van der Meij, Fauve De Backer, Carolien Frijns, Babs Gezelle Meerburg

Ben jij gelukkig op jouw school?

Hoge werkdruk, onvoldoende waardering en stress: zomaar een aantal factoren die jouw werkgeluk als onderwijsprofessional negatief kunnen beïnvloeden. Maar hoe meet je jouw werkgeluk en wat kun je doen om dit te verbeteren?⁠