Ontwikkeling van een schoolorganisatie

In dit boek gaat Hans Passenier in op de ontwikkeling van leiderschap en organisaties in vrijescholen. Hij vindt uitgangspunten die kunnen helpen bij de ontwikkeling van schoolorganisaties en het leiderschap daarvan in de toekomst.

De geboeide leraar

We laten aan de hand van vier prikkelende praktijkscenario’s en veel concrete, direct toepasbare voorbeelden zien hoe schoolbestuurders, schooldirecties en docenten voortgezet onderwijs op een innovatieve manier vormgeven.

Order in progress

This study leads to the intriguing conclusion that the everyday educational behaviour in primary schools became steadily more formalised and structured. Better education ought to produce more independent people.

Financing quality education for all

By studying the funding systems in well-performing countries and regions the authors identify the elements in the respective funding systems that are associated with best outcomes and have the ideal characteristics to pursue particular goals of education systems such as equity and efficiency.

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs

Dit boek reikt belangrijke basisinzichten aan vanuit een wetenschappelijk perspectief. Het doet recht aan de complexiteit en de gelaagdheid van onderwijs. Het verheldert zonder te simplificeren. Het biedt denkkaders, onderzoekskaders en standpunten op het niveau van het onderwijsbestel, de school en de klas. Het geeft leraren en bij uitbreiding allen die in onderwijs geïnteresseerd zijn de basis om op en over al deze niveaus zelf te reflecteren, te beslissen en te oordelen.

Tevreden met goed onderwijs?

In dit boek voeren de auteurs een pleidooi voor een andere invalshoek. Zou het kunnen dat scholen bevangen zijn door de waan van de dag en te veel opgaan in het streven naar de optimalisering en perfectionering van de resultaten?

Mbo-student centraal

Mbo-studenten zijn onmisbaar voor de toekomst van Nederland. Soms hebben ze echter extra ondersteuning nodig om zich goed te ontwikkelen. Deze publicatie is bedoeld om mbo-instellingen, […]

Scheuren in het fundament

De organisatie en inhoud van het basis- en voortgezet onderwijs zijn sinds de jaren negentig vrijwel onveranderd. De tijd is rijp om het stelsel eens kritisch onder de loep te nemen, vindt onderzoeks- en adviesbureau Sardes uit Utrecht.

Passend Onderwijs – Kansen in beeld!

Passend Onderwijs staat al enige jaren op de beleidsagenda van OCW. De uitwerking in beleidsbrieven, invoeringsplannen et cetera is nu in een stadium beland dat dit thema meer en meer schoolbesturen, samenwerkingsverbanden, gemeenten, regionale expertisecentra en anderen zal gaan bezighouden. Deze speciale editie wil de partijen die met Passend Onderwijs te maken hebben ondersteunen bij de invulling ervan.

Gebouwen voor kinderen

In deze Sardes Special vragen we aandacht voor het samengaan van opvang en onderwijs in bestaande gebouwen. We noemen dat ‘transformatie’ van gebouwen. Dat geeft aan dat het geen kwestie is van het ‘aan elkaar plakken’ van voorzieningen, maar dat het echt gaat om een vernieuwd gebouw voor het kind.

Leerkracht in beeld

Een nieuwe rol van de leerkracht, identiteits- en burgerschapvorming, een canon voor de basisschool, het zijn hot issues in het huidige onderwijsdebat. Op ontwikkelingsgerichte scholen is […]

Onderwijsassistent – pocketboek

Dit boekje bevat waardevolle adviezen voor de onderwijsassistent. Vandaag aan de dag is de onderwijsassistent een onmisbare schakel binnen het onderwijs en geeft ondersteuning aan zowel […]

De school als werkplaats

In de eerder verschenen boeken van Eva Naaijkens en Martin Bootsma — En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? (po- en vo-versie) — wordt een duidelijke en veelgeprezen kwaliteitsaanpak voor scholen besproken. Deze kwaliteitsaanpak kun je zien als het fundament voor het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het onderwijs.

Het bezwaar van de leraar

De druk op docenten wordt almaar groter, door onrealistische eisen van leerlingen, ouders, schooldirecties en de overheid. Intussen neemt de kwaliteit van het onderwijs af. In 'Het bezwaar van de leraar' beschrijft leraar, lerarenopleider en publicist Ton van Haperen het Nederlandse onderwijs van binnenuit.

Het lerarentekort

De positie van leraren is weinig benijdenswaardig: ze doen het belangrijkste werk, maar in het veld staan ze onderaan in de hiërarchie. Jacquelien Bulterman laat zien hoe kennisontwikkeling en handelen in het onderwijs uit elkaar zijn gegroeid.