Dat een goede en grote woordenschat belangrijk is voor het succesvol doorlopen van het (basis)onderwijs en voor de latere beroepsmogelijkheden van een kind, is algemeen bekend. Het verschil in woordenschat waarmee kinderen het basisonderwijs binnenkomen kan enorm groot zijn. Zonder effectief woordenschatonderwijs is dat verschil aan het eind van de basisschool meestal nog groter.
In de workshop bespreken we de belangrijkste strategieën die nodig zijn om tot begrijpend lezen te komen. Daarbij zullen we kijken naar effectieve werkvormen, die meegenomen kunnen worden naar de eigen klas.
Inzicht in een uitdagende omgeving creëren Laat de lesstof goed blijven hangen Veel lesstof blijft niet hangen bij leerlingen. Vooral teksten die gebruikt worden voor begrijpend […]
Inzicht in het niveau van een tekst nzicht creëren van het niveau van de tekst Waarom sluit de ene tekst beter aan dan een andere tekst? […]
Inzicht in de nieuwe didactiek Begrijpend lezen lastig of juist leuk? In Nederland is er een grote zorg over de teruglopende leesvaardigheid bij leerlingen. Als leerlingen […]
Deze cursus is gericht op Spaanstaligen met een afgeronde studie op HBO- of universitair niveau, die zich willen bekwamen in het onderwijzen van het Spaans als vreemde taal.
Ontdek de impact van Close Reading. Een verbeterde aanpak van begrijpend leesonderwijs, waarbij de resultaten omhoog zullen gaan.
In deze workshop leer je hoe je kinderen uitdaagt en redenen geeft om een tekst te lezen. We doorlopen een stappenplan waarmee je de kinderen op speelse wijze actief laat speuren in de tekst.
Los van methodes en huidige werkwijzen gaan we deze middag aan de slag met vier cruciale aspecten: woordenschat, kennis van de wereld, kennis van taal en teksten. Door thema’s kerndoelbewust op elkaar af te stemmen, creëer je een doorlopende lijn in het onderwijs.
In het boek 'Dyslectische kinderen leren lezen' (Anneke Smits & Tom Braams) worden de interventies Connect- en RALFI lezen besproken. In dit webinar gaan we dieper in op hoe je beide methodieken individueel en in kleine groepjes in kan zetten.
In dit webinar ontdek je de nieuwste inzichten rondom het leren van taal en de nieuwe concept kerndoelen mee. Vervolgens kijken we hoe dit in de verschillende methodes is uitgewerkt.
In het webinar 'Goed (begrijpend) leesonderwijs - de basis' wordt informatie gedeeld over de nieuwste inzichten voor begrijpend lezen. Deze inzichten hebben echter ook gevolgen in hoe je in de omgaat met zwakke lezers.
Wat is de huidige stand van zaken en waar moet goed onderwijs in (begrijpend) lezen aan voldoen? In het webinar over goed (begrijpend) leesonderwijs lichten we een aantal belangrijke pijlers uit; leesmotivatie, leesstrategieën, rijke teksten, achtergrondkennis en woordenschat.
In het boek 'Dyslectische kinderen leren lezen' (Anneke Smits & Tom Braams) worden de interventies Connect- en RALFI lezen besproken. In dit webinar gaan we dieper in op hoe je beide methodieken individueel en in kleine groepjes in kan zetten.
De remedial teacher, leerkrachten en andere ondersteuners/begeleiders in het primair en voortgezet onderwijs (PO en VO) worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die moeite hebben met het zich eigen maken van het lees- en spellingproces. Deze cursus draagt bij aan je ontwikkeling als remedial teacher in het PO en/of het VO.
In deze module leer je hoe je interventies kunt inzetten in het voorbereidend en lees- en spellingonderwijs en welke leerkrachtvaardigheden daarbij nodig zijn.
In deze module maak je kennis met deze vier werkwijzen om het begrijpend luisteren van leerlingen (met een TOS) te stimuleren.
Laat je leerling tot een dieper tekstbegrip komen. Met een praktisch stappenplan en een aantal onderbouwde leesstrategieën ga je aan de slag met begrijpend lezen.
Ben of word je leescoördinator? Ga je voor goed leesonderwijs en wil je het beste uit jezelf, je collega’s en de leerlingen halen? Dan is de Leergang ‘De leescoördinator versterkt!’ van Onderwijsversterkers iets voor jou.
Kennissessie met Liesbeth Delgijer, hoofd Ontwikkeling lesprogramma’s van De Schoolschrijver.