Wat is een ontwikkelingsvoorsprong? Een ontwikkelingsvoorsprong heeft een leerling als hij of zij een voorsprong heeft in ontwikkeling in vergelijking met het niveau wat je verwacht op diens leeftijd. Ontwikkelingsvoorsprongen komen vooral voor bij jonge kinderen, bijvoorbeeld kleuters. Dit komt omdat bij deze leeftijdsgroepen je nog niet duidelijk kan zeggen of een leerling hoogbegaafd is. Een ontwikkelingsvoorsprong kan tijdelijk zijn.  

Het is belangrijk om een ontwikkelingsvoorsprong vroeg te signaleren, omdat leerlingen vanwege te weinig uitdaging kunnen gaan onderpresteren of probleemgedrag kunnen gaan vertonen. Als leerkracht kun je helpen bij die signalering door te observeren, gesprekken te voeren met ouders en toetsen af te nemen die speciaal gemaakt zijn om ontwikkeling te meten bij jonge leerlingen.  

Meer leren over de signalering en begeleiding van een ontwikkelingsvoorsprong? Bekijk dan ons aanbod! 

Sociale veiligheid in het onderwijs: hoe geef je daar vorm aan binnen de school?  

Wat doet jouw school om een sociaal veilige plek te creëren voor medewerkers én leerlingen? Sociale veiligheid en pesten worden vaak in één adem genoemd, maar het gaat veel verder dan dat. Het draait om preventie, helder beleid, sturing, monitoring, en treffende maatregelen. Sociale veiligheid op de werkvloer is net zo belangrijk als een sociaal […]

Heb jij leerlingen waarvan je vermoedt dat ze meer kunnen dan ze laten zien? Leerlingen van wie je soms even niet meer weet welke uitdaging je hun nu weer kunt geven? In deze praktijkgerichte training vergroot je niet alleen je kennis over (hoog)begaafdheid. Aan de hand van zes thema’s (signaleren, verrijken, klassenmanagement, differentiatie, je brein en onderzoekend leren) ga je ervaren en begrijpen wat ertoe doet bij het verrijken van je onderwijs, om daarna steeds de vertaling te maken naar je dagelijkse onderwijspraktijk.

Knapper dan knap

Inge de Clercq, Wilma Düren, Monique van der Heijden, Jarise Kaskens, Els Lamberts, Lilian Leferink, Carola Riemens

Slimme kleuters

In deze cursus van 1 dag bieden wij leerkrachten en intern begeleiders handvatten voor het…

Tijd voor ontwikkeling (vo): hoe duurzame inzetbaarheid jou vooruit helpt!

Jouw groei is net zo belangrijk als die van je leerlingen! Heb je al gehoord van de duurzame inzetbaarheidsuren? Deze uren kun je inzetten voor minder lestijd, meer tijd voor administratie of voorbereiding, voor extra vrije dagen of zelfs een bijdrage in je kinderopvangkosten! Ontdek hoe je deze uren het best kan inzetten en waar je recht op hebt.