Wat betekent de nieuwe CAO PO 2023-2024 voor jou als leerkracht?

leestijd: 3 minuten

De nieuwe CAO PO 2023-2024 is er, en met zijn 228 pagina’s kan de cao aanvoelen als een papieren jungle. Maar geen zorgen! We hebben de belangrijkste punten rondom jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling voor je op een rijtje gezet. Wat betekent dit allemaal in de praktijk? Lees snel verder!

Werkverdeling: meer inspraak dan je denkt!

Elk jaar duikt het weer op: het werkverdelingsplan. Hoewel de werkgever de grote lijnen uitzet, heb je als leerkracht meer invloed dan je misschien denkt. Tijdens het teamgesprek kun je meedenken over de invulling van de werkzaamheden op school. Dus niet alleen welke lessen en groepen jij krijgt, maar ook hoeveel tijd ondersteunend personeel besteedt in de klas of hoe bepaalde werkdruk- of professionaliseringsmiddelen besteed gaan worden. Belangrijk om te weten: er moet voldoende draagvlak binnen het team zijn voordat het werkverdelingsplan wordt ingevoerd. Het is dus hét moment om jouw wensen en behoeften kenbaar te maken!

Duurzame inzetbaarheid: tijd voor jezelf!

Jaarlijks heb je (naar rato) recht op 40 uur om te besteden aan duurzame inzetbaarheid. Denk aan studieverlof, peerreview of coaching. Zo kun je deze tijd besteden om eens een dag op een andere school mee te lopen en inspiratie op te doen. Of twijfel je over de volgende stap in je carrière? Een coaching traject kan je helpen je ontwikkelperspectief en wensen helder te krijgen.

Als je net begint met werken, krijg je zelfs een extra 40 uur. Ben je 57 jaar of ouder? Dan kun je rekenen op een extra 130 uur. Deze uren kun je zelfs tot drie jaar opsparen. Een mooie kans om echt te investeren in je eigen ontwikkeling

Benieuwd of een coaching traject iets voor je is? Plan dan eens een gratis ontwikkelgesprek van 15 minuten in met loopbaancoach Femke en ontdek welke stappen je kunt zetten om meer voldoening en plezier te ervaren in je werk.

Professionalisering: jouw toekomst in eigen handen

Elke werknemer heeft recht op een individueel professionaliseringsbudget van €500 per jaar en 2 uren per werkweek. Dat betekent dat je zelf kunt kiezen waar je je verder in wilt ontwikkelen. Werk je parttime, bijvoorbeeld met een dienstverband van 0,6 fte? Dan mag je die uren en euro’s naar rato berekenen. Voor jou komt dit neer op 1,2 uur per week. Over het hele jaar, met 41,3 werkweken, zou je dan bijna 50 uur en €300 kunnen investeren in je eigen ontwikkeling.

Je mag deze uren en het budget maximaal 3 jaar opsparen. Wil je toch een duurdere cursus doen, of kan je niet 3 jaar wachten? Bekijk dan eens welke andere subsidies er allemaal nog beschikbaar zijn of ga in gesprek met je leidinggevende. Als jij kan beargumenteren waarom de cursus goed is voor jouw ontwikkeling en die van de school, zijn de meeste schoolleiders wel bereid om met je mee te denken!

Belangrijk: zijn er professionaliseringsactiviteiten die door jouw leidinggevende worden opgelegd? Bijvoorbeeld verplichte studiedagen of bijscholing in een specifieke onderwijsmethode die de school gaat gebruiken? Dan moeten de bijbehorende kosten, zoals cursusgeld, examenkosten, materiaalkosten en eventuele reis- en verblijfskosten, volledig door de school worden betaald. Deze kosten mogen niet uit jouw individuele professionaliseringsbudget komen.

Gesprekkencyclus: oog voor ontwikkeling

De gesprekkencyclus is een continu onderdeel van de cao en blijft dus ook in de nieuwe versie staan. Het zijn de bekende functionerings- en beoordelingsgesprekken, bedoeld om in een open dialoog met je werkgever je huidige functioneren en toekomstplannen te bespreken. Volgens de cao moeten deze gesprekken periodiek gevoerd worden. Weet je niet precies hoe vaak dit op jouw school gebeurt of wat er moet worden besproken? De MR heeft hier afspraken over gemaakt met de school en kan je hierbij verder helpen.

Een goede voorbereiding voor deze gesprekken is essentieel. Stel jezelf vragen als: waarin wil ik mij verder ontwikkelen? Welke scholing of coaching past daarbij? En hoe wil ik mijn duurzame inzetbaarheidsuren en individuele scholingsbudget inzetten? Begin bijvoorbeeld eens met het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor jezelf. Door je goed voor te bereiden, maak je van het gesprek een echte dialoog en kun je concrete ontwikkelstappen zetten.

Tot slot

Met de nieuwe CAO in de hand is de tijd rijp om in jezelf te investeren. Wil je toch alles nog eens zelf nalezen: de volledige CAO is te lezen op de website van de PO-raad. Sta je te popelen om te beginnen? Check dan de scholingsmogelijkheden op oo.nl. Wie weet wat voor interessante opties je tegenkomt!