Help, hoe maak ik een persoonlijk ontwikkelingsplan?

leestijd: 2 minuten

Een goed begin is het halve werk. Hoe beter jij je ambities en doelen scherp hebt, hoe groter de kans dat je scholing of opleiding een succes wordt. Tijd voor een concreet plan: het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).  Wat is dat precies en hoe maak je het?

Wat is een (POP)?

Een POP staat voor een Persoonlijk OntwikkelingsPlan. In zo’n plan komt te staan wat je kwaliteiten zijn, wat je ambities voor de toekomst en je doelen op korte en lange termijn zijn. Het plan stel je op voor jezelf, maar gebruik je ook om afspraken met je leidinggevende vast te leggen. Wat heb jij van school nodig en wat kan school van jou verwachten?

Wat komt er in een POP?

Een ontwikkelingsplan verschilt natuurlijk per persoon, maar de belangrijkste onderdelen zijn je doelen, competenties, acties, voorwaarden en verwachte tijdsindeling. Gedurende het jaar werk je vervolgens aan je doelen en evalueer je met je werkgever hoe het gaat.

  • Doelen: Formuleer duidelijk wat je wilt bereiken. Maak hierbij gebruik van het SMART-principe (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden). Kijk ook eens naar de zeven competenties van het leraarschap bij het stellen van je doelen.
  • Competenties: Waar je ook staat in je carrière, je hebt altijd sterke punten en ontwikkelpunten. Bepaal wat die van jou op dit moment zijn en welke ambities je hebt.
  • Acties: Welke stappen moet je nemen om je doelen te bereiken? Zijn er opleidingen of cursussen die aansluiten bij je ambities?
  • Voorwaarden: Wat heb jij van je werkgever nodig om je doelen te bereiken? Heb je extra ondersteuning of middelen nodig tijdens je ontwikkeling?
  • Tijdsindeling: Het is essentieel om de benodigde tijd voor het behalen van je doel vast te stellen. Kun je tussenstappen en evaluatiemomenten vastleggen? Wees realistisch en houd bijvoorbeeld rekening met drukke periodes op school waarin je wellicht minder tijd kunt besteden aan je opleiding.

Leerdoelen

Elk vier jaar moet je in een persoonlijk ontwikkelplan (POP) vastleggen wat jouw leerdoelen zijn voor de komende periode. Gedurende het jaar werk je aan deze doelen, bijvoorbeeld door het volgen van een cursus, en evalueer je met je werkgever hoe het gaat. 

Veel leraren vinden het echter behoorlijk lastig om zo’n plan op te stellen. Wat moet er allemaal in? Hoe stel je goede doelen op? Waar moet je mee beginnen? oo.nl wil je hier graag bij helpen. Daarom hebben wij een template gemaakt die je op weg helpt. Aan de hand van vijf stappen helpen wij jou bepalen wat jouw kwaliteiten, verbeterpunten en doelen zijn.