Delen is het halve werk: hoe jouw werkgeluk andere leraren kan helpen

leestijd: 2 minuten
Werkgeluk is de sleutel tot een succesvolle en bevredigende loopbaan als leraar. Maar werkgeluk is niet alleen iets wat je voor jezelf doet. Het is ook iets wat je kunt delen met je collega’s. Hoe kun jij jouw werkgeluk inzetten om je collega’s te inspireren en te ondersteunen?

Werkgeluk is niet alleen een individuele beleving, maar ook een collectief fenomeen. Het werkgeluk van de ene leraar kan namelijk overslaan op de andere leraar. Als je collega’s zien dat je gelukkig bent in je werk, kunnen zij zich gemakkelijker met dat idee identificeren. Dit kan leiden tot een gevoel van verbondenheid en waardering voor elkaars werk. Ook kunnen collega’s geïnspireerd worden door je werkgeluk, ervan leren en het overnemen, wat leidt tot een gevoel van motivatie en ambitie om zichzelf ook beter te voelen binnen het werk.

Het werkgeluk van leraren kan dus een positieve spiraal creëren binnen het team, waarbij iedereen elkaar versterkt en stimuleert. Jij kunt hier een actieve rol in spelen. Wat kun je doen om deze positieve spiraal te creëren en te bevorderen? Hieronder geven we drie tips.

  1. Toon waardering voor je collega’s: Geef complimenten en erkenning aan je collega’s voor hun harde werk en prestaties. Stuur een bedankje via e-mail, maak een persoonlijk kaartje of geef ze een welgemeend compliment in de personeelskamer. Hierdoor voelen je collega’s zich gewaardeerd en gerespecteerd, wat kan bijdragen aan hun werkgeluk.
  2. Organiseer leuke activiteiten: Organiseer eens in de zoveel tijd een leuke activiteit voor het team, zoals een gezamenlijke lunch, een wandeling na schooltijd of een spelletjesavond. Het creëren van een positieve sfeer kan bijdragen aan het verminderen van stress en burn-out bij collega’s en kan bijdragen aan een gezonde werkomgeving. Hierdoor kan werkgeluk ook toenemen.
  3. Deel je kennis en vaardigheden: Wanneer je collega’s hulp nodig hebben, bied dan je kennis en expertise aan om hen te ondersteunen. Help hen bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een lesplan of bij het aanpakken van een probleem in de klas. Door kennis te delen, bouw je een positieve samenwerking op en vergroot je het vertrouwen tussen collega’s. Dit kan een positief effect hebben op het werkgeluk van alle betrokkenen. Je kunt ook overwegen om het initiatief te nemen om bijvoorbeeld met het hele team een training Professioneel Timemanagement of Van Werkdruk Naar Werkplezier te volgen.

Leraren die werkgeluk ervaren zijn niet alleen essentieel voor een gezonde schoolomgeving, maar ook voor het welzijn van de leerlingen. Door waardering te tonen, leuke activiteiten te organiseren en kennis te delen met collega’s, kun je bijdragen aan een cultuur van waardering en werkgeluk op school. Gebruik jouw ruimte en positiviteit om jouw collega’s op het juiste pad te zetten en zo bij te dragen aan een gezonde en positieve werkomgeving.

Wil je meer leren over je werkgeluk? Vul dan eens kosteloos onze werkgeluk-tool en kom in aanmerking voor een gratis gesprek met loopbaancoach Femke. Zij kan je helpen om concrete stappen te zetten en je werkgeluk te vergroten.

Ervaar jij juist niet zo veel werkgeluk? Ben je benieuwd wat je kunt doen om dit te veranderen? Lees dan hier verder.


Kijk verder:

In de online training Moeilijke klas in het Gareel leer je stap-voor-stap hoe je een moeilijke klas in het gareel kunt krijgen.

Het thema van de Week van de Lentekriebels 2023 is “Wat vind ik fijn?” en heeft betrekking op positieve seksuele vorming. Tijdens deze week komen onderwerpen zoals het leren over je lichaam, praten over wat je fijn vindt, autonomie en een positief zelfbeeld aan bod.