Zo kun je als leraar social media inzetten om je netwerk te vergroten

leestijd: 2 minuten
Op 30 juni vieren we Wereld Social Media Dag, een dag om de impact van sociale media op wereldwijde communicatie te erkennen en te vieren. Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar hoe kunnen we ze als onderwijsprofessionals optimaal benutten voor onze eigen ontwikkeling en samenwerking?

Sociale media bieden ons tal van mogelijkheden om te leren, te delen en te verbinden met collega’s, experts en organisaties uit binnen- en buitenland. We kunnen ons laten inspireren door goede voorbeelden, nieuwe inzichten en actuele ontwikkelingen op ons vakgebied. We kunnen onze vragen, ervaringen en meningen uitwisselen met anderen die dezelfde passie en uitdagingen hebben. We kunnen ons netwerk uitbreiden en versterken met mensen die ons kunnen ondersteunen, adviseren en stimuleren.

Maar hoe doen we dat op een effectieve en efficiënte manier? Hoe kiezen we de juiste platformen, kanalen en groepen om ons bij aan te sluiten? Hoe zorgen we voor een goede balans tussen geven en nemen, tussen online en offline contact, tussen privé en professioneel gebruik? Hoe bewaken we onze digitale identiteit, reputatie en veiligheid?

Hier zijn zes tips om sociale media optimaal in te zetten voor je eigen professionalisering en netwerkvorming:

  • Volg en interacteer met andere leraren die dezelfde vakken, doelgroepen of interesses hebben. Zo kun je tips, ideeën, materialen en ervaringen uitwisselen en elkaar inspireren en ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van Facebook-groepen, Twitter-chats of LinkedIn-groepen die gerelateerd zijn aan jouw vakgebied of onderwijsniveau.
  • Volg en interacteer met experts, organisaties en platforms die relevant zijn voor jouw vakgebied of onderwijsniveau. Zo kun je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, trends en onderzoeken en je kennis en vaardigheden vergroten. Je kunt bijvoorbeeld abonneren op YouTube-kanalen, podcasts of blogs die jouw interesse wekken of jouw vragen beantwoorden.
  • Volg en interacteer met leerlingen, ouders en collega’s van jouw school of instelling. Zo kun je de communicatie en betrokkenheid verbeteren, feedback geven en ontvangen en een positief schoolklimaat bevorderen. Je kunt bijvoorbeeld een Instagram-account, een TikTok-account of een Pinterest-bord maken om jouw lessen, activiteiten of projecten te laten zien.
  • Deel jouw kennis, ervaringen en ideeën met jouw netwerk. Zo kun je jouw expertise laten zien, anderen helpen of uitdagen en jouw mening of visie geven over actuele onderwerpen of vraagstukken. Je kunt bijvoorbeeld een blog, een vlog of een podcast maken om jouw verhaal, tips of adviezen te delen.
  • Doe mee aan online evenementen, activiteiten of projecten die te maken hebben met jouw vakgebied of onderwijsniveau. Zo kun je nieuwe mensen leren kennen, samenwerken, leren en plezier hebben. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan webinars, online cursussen, challenges of wedstrijden die jouw interesse of passie aanwakkeren.
  • Gebruik sociale media als een bron van inspiratie, informatie en innovatie. Zo kun je nieuwe ideeën opdoen, nieuwe tools of methoden ontdekken of uitproberen en jouw onderwijspraktijk verrijken of vernieuwen. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar hashtags, trends of voorbeelden die jou kunnen inspireren of informeren.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe leraren sociale media kunnen inzetten voor hun eigen professionalisering en netwerkvorming. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, afhankelijk van jouw doelen, voorkeuren en behoeften. Het belangrijkste is dat je sociale media op een bewuste, verantwoorde en effectieve manier gebruikt.