We zijn allemaal gevormd door onze geschiedenis, en trauma speelt een belangrijke rol in de impact op ons welzijn. Trauma raakt ons allemaal en is een inherent deel van ons mens-zijn.
De ervaringen uit het verleden kunnen elke beslissing die we nemen en elke keuze die we maken, sterk beïnvloeden. Nog steeds wordt trauma vaak gezien als het resultaat van een intense, abnormale, levensbedreigende gebeurtenis of situatie. Vaak zijn onze traumaervaringen echter niet bewust, blijven ze stil en subtiel, en raken ze ons op een onbewuste laag. Trauma ontstaat meestal door bedreigende omstandigheden in de kinderjaren, met name in hechte relaties waaraan we als kind niet konden ontkomen, zoals de relatie tussen ouder en kind. Deze (micro)trauma’s zorgen voor een overaanpassing van ons zenuwstelsel en beïnvloeden ook vandaag nog de chemische balans in ons lichaam, wat een negatief effect heeft op ons mentale en fysieke welzijn. De oude pijn van trauma wordt gezien als de oorzaak van veel problemen, ziekten, verslavingen, depressies, angsten en geweld.
We willen onszelf liever niet als slachtoffer van trauma zien. Het idee dat we als volwassenen onbewust traumatische situaties hebben meegemaakt, willen we vaak niet onder ogen zien. Ook professionals die met getraumatiseerde kinderen en volwassenen werken – zoals artsen, leerkrachten, therapeuten, (gz-)psychologen, toegepast psychologen, poh-ggz, (ortho)pedagogen, jeugdzorgwerkers, jeugdbeschermers, kindertherapeuten, coaches, psychiaters, trainers en mediators – hebben vaak onbewust met trauma te maken gehad. Ouders en professionals hebben vaak alleen zichzelf als instrument, en wanneer je je eigen patronen niet herkent, beïnvloed je de toch al kwetsbare dynamiek onbewust en ongewild. Door (micro)trauma bij zowel jezelf als bij anderen te herkennen en erkennen, kan veel leed worden voorkomen. Bovendien biedt het een beter startpunt om problematiek en diagnostiek vanuit een traumaperspectief te benaderen.
Globale inhoud TraumaTraining Level 1
– Trauma en stress
– Trauma reacties
– Oorzaak en symptomen
– Trauma en geheugen
– Waarneming
– 6 communicatiekanalen
– Behoeftes
– Verslavingen
Inclusief het boek Onuitwisbaar, acceptatie van (micro) trauma in ons leven geschreven door Ingrid de Jong en Marjon Kuipers.
Informatie
Trainers: Ingrid de Jong MSc, Marjon Kuipers MSc
- Start: September 2025
- 09:30 uur – 16:15 uur
- 3 dagen
- Leusden Coachhuis
- 15 personen
- € 925,00 (BTW vrij)