Raden van Toezicht zijn volop in het nieuws. De verantwoordelijkheden die horen bij ‘Good governance’ zijn serieuze zaken en een scheiding tussen bestuur en toezicht is niet alleen wenselijk, maar ook een verplichting. Want niet alleen het formele toezien op de cijfers, maar ook de onderlinge communicatie en rolinvulling bepaalt het succes van de organisatie.
Bij toezicht houden is het innemen van de juiste rol en het ‘van buiten naar binnen brengen’ van maatschappelijke vragen een voorwaarde voor de juiste dialoog met de bestuurder. De Raad van Toezicht (RvT) heeft de belangrijke taak om controlerend toe te zien op het functioneren van het bestuur en de ‘algemene gezondheid’ van de organisatie. Door verantwoording te vragen over de correcte uitvoering van wet- en regelgeving, het strategisch beleid en de kwaliteitszorg komt de passende informatie op tafel.
De RvT dient bovendien werk te maken van de horizontale dialoog; op welke wijze is er contact en invloed en hoe is de RvT benaderbaar? Veel Raden maken ook werk van zelfreflectie en visitatie in de organisatie. Wat zijn daarbij de do’s en don’ts?
Ten slotte is de samenstelling en omvang (van zowel de RvT als de RvB) als ook competenties van de leden van belang voor een succesvolle rolinvulling.
Om die verantwoordelijkheden zorgvuldig en met passend rolgedrag in te kunnen vullen biedt Bureau Meesterschap training en advies, aansluitend bij vragen die actueel zijn voor toezichthouders in het primair onderwijs.
Thema’s kunnen zijn:
- voorwaarden bestuurlijk handelen;
- wet- en regelgeving; strategisch beleid;
- professionele cultuur;
- leiderschap; kwaliteitszorg;
- financieel toezicht op het onderwijs;
- bestuurlijk handelen onderwijskwaliteit;
- code goed bestuur;
- horizontale dialoog;
- visitatie;
- geschillen;
- sturen op onderwijskwaliteit.
Resultaat
- Toezichthouders hebben kennis over hun eigen rolinvulling en informatiebehoefte
- Relevante speerpunten voor ontwikkeling van het eigen functioneren, risicobeheersing en strategie zijn verkend en nader in beeld gebracht
- Door middel van dialoog groeien inzichten die direct toepasbaar zijn in het toezichthoudend en bestuurlijk handelen
- Begeleiding bij vervolgstappen is optioneel
Hoe werkt het
Bij de intake op locatie staat de vraag centraal waar de aandacht van de Raad naar uitgaat. Door middel van een vragenlijst en passende ‘sparring’ / begeleiding bij de jaarevaluatie volgt een verslag met adviespunten. Dit verslag dient als agenda voor een afrondend gesprek waarbij de RvT de input krijgt voor het jaarplan. Een onafhankelijke sparringpartner geeft inhoud aan passende begeleiding bij het opmaken van de jaarevaluatie, verzorgen van een trainingsdag of opstellen van een jaarplan.
Gert Jan Bent van Bureau Meesterschap begeleidt Raden van Toezicht in hun functioneren. Zijn specialisaties zijn toezicht, bestuurlijke wendbaarheid en kwaliteit.
Bureau Meesterschap werkt voor Raden van Toezicht met een op maat aanpak.
Begeleiding bij een werving/selectietraject voor een geschikte bestuurder of lid Raad van Toezicht behoort tot de mogelijkheden.
Voor wie
Leden Raden van Toezicht in het primair onderwijs.
Trainer
Gert Jan Bent: adviseur/ trainer van Bureau Meesterschap, bestuurder bij Florion te Zwolle en oud-inspecteur. Gert Jan is gespecialiseerd in toezicht, bestuurlijke wendbaarheid en kwaliteit.