Er is nog geen startdatum bekend. Wil je een seintje ontvangen als deze training weer van start gaat? Klik dan op de knop ‘stel een vraag’. Deze training kan ook incompany bij jou op school aangeboden worden
De kern van het leren spellen is dat kinderen een woord wel kunnen horen of denken, maar nog niet (zeker) weten hoe ze het moet schrijven of typen. Dat lijkt op het eerste gezicht het intrappen van een openstaande deur. Toch blijkt deze kern van het leren van spelling in de praktijk helemaal niet zo vanzelfsprekend. Dit is dan ook het vertrekpunt van deze training.
We zoomen in op een effectieve didactiek en laten zien hoe je kinderen op een aantrekkelijke manier kunt laten oefenen met spelling, waarbij ze niet alleen maar de invullesjes uit het werkboek hoeven te maken. Er is veel meer mogelijk, waardoor spellingsonderwijs slimmer, leuker en effectiever wordt.
Differentiatie
Ook gaan we in op de differentiatie van kinderen die moeite hebben met spelling en kinderen die juist meer aan kunnen. Hoe kun je alle kinderen uit je groep bieden wat zij nodig hebben op een wijze waarop het voor jou als leerkracht ook goed te behappen is? Je leert daarnaast hoe je de schrijfproducten van zwakke spellers kunt analyseren om daar vervolgens passende interventies aan te koppelen.
Spellingsonderwijs aan kinderen met ernstige, enkelvoudige dyslexie
Tijdens de laatste bijeenkomst gaan we met een dyslexiebehandelaar van Cedin in op het spellingsonderwijs aan kinderen waarbij er sprake is van ernstige, enkelvoudige dyslexie. Het spellingproces verloopt vaak zeer moeizaam bij deze kinderen en ze bouwen vaak een (zeer) grote achterstand op. Zodra deze leerlingen in het dyslexietraject komen, zie je vaak dat ze vooruit gaan met het spellen. Wat maakt dat ze vooruit gaan? Op welke manieren kan het spellingbewustzijn gestimuleerd worden bij deze kinderen? Wat kan je als leerkracht wellicht anders doen?
Over de training
De training bestaat uit drie bijeenkomsten. Na elke training zijn er huiswerkopdrachten die je in de klas uitprobeert, je bevindingen neem je mee naar de volgende bijeenkomst. De trainingsmomenten worden gekenmerkt door:
- Verkrijgen van informatie
- Vaardigheden opdoen en oefenen,
- Uitwisselen en leren van en met elkaar
- Reflecteren op de uitgevoerde huiswerkopdrachten en je eigen didactisch handelen
Onderwerpen die aan bod komen:
- De vijfstappenmethode
- Effectief didactisch handelen
- Hoe maak ik mijn leerlingen spellingbewust?
- Differentiatie bij spellingsonderwijs
- Coöperatieve werkvormen bij spelling
- Het analyseren van opbrengsten
- Slimmer spellingsonderwijs in de combinatieklas (optioneel)
- Niet meer de methode volgen, maar er effectief gebruik van maken
- Verlengde instructie, maar dan wel effectief en aantrekkelijk
- Herkennen van problemen met spelling en het kiezen van passende interventies
- Spelling buiten de spellingslessen om; hoe zorg ik voor transfer naar functionele en creatieve schrijfopdrachten?
Resultaat
Het resultaat van de training is dat je meer kennis en vaardigheden hebt om je spellingsonderwijs te verzorgen. Je leerlingen zullen hun spellingsbewustzijn ontwikkelen en daardoor gerichter en flexibeler hun kennis en vaardigheden toepassen buiten de spellingsles om.
Studiebelasting
Deze training bestaat uit drie bijeenkomsten van 2,5 uur.
Daarnaast moet je rekening houden met 3,5 uur studietijd.
Bedoeld voor leerkrachten en IB-ers in het basisonderwijs.