Algemeen
Van aula’s of overblijfruimten met alleen een warme drankenautomaat en de verkoop van koeken zijn kantines de laatste jaren uitgegroeid tot moderne counters met een uitgebreid assortiment en een klantgerichte service. Als gevolg hiervan worden er ook hogere eisen gesteld aan de kennis en vaardigheden van de medewerk(st)ers werkzaam binnen de kantine. Zeker op het terrein van assortiment en veilig – en hygiënisch werken.
FIAC heeft voor kantinemedewerk(st)ers en -beheerders een studiedag ontwikkeld met als doelstelling het vergroten van de beroepskennis over het veilig en verantwoord werken in de schoolkantine. Veel aandacht is er daarbij voor het leren werken volgens de hygiënecode (HACCP) en het aanbieden van een gezond en verantwoord assortiment.
Na afloop ontvangen deelnemers het handboek HACCP voor onderwijsinstellingen en een officieel certificaat waarmee kan worden aangetoond dat ze HACCP getraind zijn.
De studiedag werd door eerdere deelnemers goed to zeer goed gewaardeerd.
Inhoud
Inleiding
• Veilig en verantwoord werken binnen de schoolkantine
HACCP
• De interpretatie en principes van HACCP: inschatten van risico’s en het bepalen van kritische punten;
• Analyse en inzicht in de eigen “schoolsituatie”m.b.t. voedselveiligheid;
• De eerste aanzet tot het invoeren van de hygiënecode;
• Gebruik handboek HACCP en implementatie in praktijk.
Verantwoord assortiment (middagprogramma)
• Gezond of verantwoord assortiment;
• Assortiment- en klanttevredenheidsonderzoek;
• Assortiment samenstelling a.d.h.v. de richtlijnen van het Voedingscentrum;
• Analyse eigen assortiment;
• Toepassing en gebruik assortimentsmeter.
Productenpresentatie
Afsluiting Studiedag