Anti-pestcoördinator

De cijfers liegen er niet om: in elke klas zitten gemiddeld drie leerlingen die worden gepest. Pesten heeft vaak negatieve gevolgen voor de sociale en emotionele ontwikkeling van de betrokkenen. Niet alleen voor degenen die gepest worden, ook voor pesters is het pesten niet goed. Doordat ze onaangepast gedrag ontwikkelen, hebben ze vier keer zoveel kans om later op het criminele pad te belanden. Veel leerkrachten kennen de signalen niet en grijpen daardoor niet in, terwijl het bieden van een veilige school een kerntaak van scholen is.

Uit onderzoek blijkt dat voorlichting nauwelijks invloed heeft op pesters. Implementatie van een pestprotocol helpt wel.

Doelgroep

Speciaal voor startende anti-pestcoördinatoren en anti-pestcoördinatoren die kennis willen opfrissen en vaardigheden willen oefenen.

Een pestprotocol

In de antipestwet ligt de nadruk op preventie van pesten. Een school moet voldoen aan de volgende eisen:

✔️ Er moet een bewezen effectief anti-pestprogramma gebruik worden
✔️ Er is toezicht op de sociale veiligheid in de school
✔️ Er is een contactpersoon/anti-pestcoördinator aangesteld

Om leraren te helpen het pesten beter aan te pakken, gaan lerarenopleidingen meer aandacht besteden aan pesten en is er voor huidige leraren een training ontwikkeld om hen bij te scholen.

Wat kun je verwachten?

In de cursus kijken we naar wat pesten eigenlijk is en wat het inhoudt om een veilige school te zijn. De taken van een anti-pestcoördinator (en een interne vertrouwenspersoon) in een veilige school staan daarbij centraal.

Inhoud

In de cursus kijken we naar wat pesten eigenlijk is en wat het inhoudt om een veilige school te zijn. De taken van een anti-pestcoördinator (en een interne vertrouwenspersoon) in een veilige school staan daarbij centraal. Aan bod komt:

  • Hoe kan ik als anti-pestcoördinator een bijdrage leveren aan een veilige school?
  • Actuele ontwikkelingen en wettelijke kaders, zoals de wet sociale veiligheid.
  • Het veiligheidsbeleid en/of pestprotocol van je school.
  • De aangescherpte meldcode en de meldplicht.
  • Het geven van voorlichting over het voorkomen van pesten en over de eigen rol in de school. Hoe vul ik dit in?
  • Groepsvorming. Dit doen we door het bekijken en bespreken van (beeld)materiaal waar we onze eigen praktijkervaringen naast leggen.

Dit doen we door het bekijken en bespreken van (beeld)materiaal waar we onze eigen praktijkervaringen naast leggen.