Combinatieklassen zijn klassen waarin leerlingen van twee of meer jaargroepen gezamenlijk onderwijs krijgen. Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat in combinatiegroepen de kwaliteit van lessen vaker onvoldoende was dan in homogene groepen. Daarnaast blijkt ook dat er in combinatiegroepen een veel groter beroep wordt gedaan op de didactische vaardigheden van leerkrachten. Maar een combinatieklas kan ook voordelen hebben. Zo kunnen de jongere kinderen leren van de ouders kinderen.  

Hoe kan je als leerkracht het beste halen uit je combinatieklas? Aangezien leerlingen niet altijd directe hulp van jouw als leerkracht krijgen, moet je effectieve instructie geven. Hierbij wordt regelmatig voorkennis opgehaald, duidelijke lesdoelen opgesteld en gewerkt met concrete voorbeelden.  

Sociale veiligheid in het onderwijs: hoe geef je daar vorm aan binnen de school?  

Wat doet jouw school om een sociaal veilige plek te creëren voor medewerkers én leerlingen? Sociale veiligheid en pesten worden vaak in één adem genoemd, maar het gaat veel verder dan dat. Het draait om preventie, helder beleid, sturing, monitoring, en treffende maatregelen. Sociale veiligheid op de werkvloer is net zo belangrijk als een sociaal […]

Kansrijke Combinatiegroepen is een door Cedin ontwikkelde werkwijze die een hoge kwaliteit van onderwijs, differentiatie, betrokkenheid en eigenaarschap van leerlingen garandeert. Tegelijk vermindert onze werkwijze de werkdruk die leerkrachten in combinatiegroepen vaak ervaren en krijgt men de ‘regie’ weer terug!

Management van Mensen

Prijs vanaf €5.785 Excl. €678,96 arrangementskosten Iets voor mij? Deze training is voor hiërarchisch leidinggevenden, managers,…

Voorkom de ‘summerslide’ bij je leerlingen met deze tips! 

Merk je ook dat je leerlingen na de zomervakantie ineens minder goed kunnen lezen of rekenen dan voor de vakantie? Zowel jij als je leerlingen hebben er elk jaar mee te maken; summerslide. In die zes weken loopt de ontwikkeling op het gebied van taal en rekenen bij leerlingen ongeveer één á twee maanden terug. […]