Scholen zijn wettelijk verplicht om leerlingen op hun eigen manier burgerschapsonderwijs te geven. Kinderen moeten leren over de democratie en de daarbij horende rechten. Ook moeten ze leren over de verschillen die er kunnen zijn tussen mensen door een godsdienst, afkomst, handicap, etc. en dat iedereen gelijk behandeld moeten worden. 

Hierbij gaat het om de vorming van de houding en de vaardigheden die behoren tot het goed kunnen functioneren in de maatschappij, zoals het leren samenwerken en een mening vormen. Gezien de school net een kleine maatschappij op zichzelf is en de leerlingen zich niet alleen moeten leren te verhouden tot de leraar, maar ook tot andere leerlingen, is de school een perfecte plek om burgerschap te beoefenen.  

Meer weten over burgerschap? Bekijk onze opleidingen, boeken en relevante artikelen. 

Burgerschapsonderwijs: heb jij eigenlijk wel een visie?

Burgerschapsonderwijs is een belangrijke en wettelijke taak van het onderwijs. Het doel is om jongeren voor te bereiden op hun rol in de democratische rechtsstaat en hen te helpen om hun eigen plek in de samenleving te vinden en vorm te geven. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we je enkele tips en handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Goede thema’s en betekenisvolle ontwerpen waarbij burgerschap goed aan bod kan komen als een belangrijk perspectief voor je leerlingen. We kijken naar kansen voor rijke burgerschapsvorming bij actuele thema’s en kwesties.

Gezond en veilig in en om de school

Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op school. Het gaat dan om een veilige en gezonde omgeving voor leerlingen en het personeel. Een veilig schoolklimaat is een voorwaarde om te kunnen leren, het verbetert de onderwijsprestaties, vermindert verzuim bij leerlingen en personeel. In een veilige school wordt agressie tegen gegaan, heeft iedereen het gevoel […]