Week van de Lentekriebels 2022

leestijd: 2 minuten

Het is de Week van de Lentekriebels. Wat het thema dit jaar inhoudt en welke opleidingen en boeken je hierover op oo.nl kunt vinden, lees je in dit artikel.

Lentekriebels 2017, Rutgers

Thema 2022: Je lijf is van jou

Dit jaar is het thema van de Week van de Lentekriebels: je lijf is van jou. Het gaat onder andere over hoe je seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maakt en hoe je toestemming kunt vragen en geven (‘consent’).

Tijdens deze speciale themaweek helpt de GGD scholen structureel te werken aan de seksuele gezondheid van leerlingen. Ook kunnen scholen het themacertificaat ‘Relaties en seksualiteit’ van het vignet Gezonde School aanvragen. Met het vignet mogen scholen zich drie jaar Gezonde School noemen en aan ouders laten zien dat zij de seksuele gezondheid van kinderen belangrijk vinden.

Bekijk de criteria voor het vignet Gezonde School

Opleidingen en boeken over seksualiteit op oo.nl

Cursus: Wonderlijk Gemaakt

Deze cursus geeft je informatie over het omgaan met seksuele vorming op jouw speciale school of instelling met behulp van Wonderlijk gemaakt speciaal.

Ga naar de cursus

Boek: Over kinderen en seks

Een beknopt overzicht van wat de wetenschap op het terrein van seksuele opvoeding te bieden heeft. 

Ga naar het boek

Boek: Seksuele ontwikkeling

Bespreking van een theoretische visie op seksualiteit en een kader voor gemiddeld seksueel gedrag van jonge kinderen (0-13 jaar). Daarnaast is het een praktisch boek, met handvatten om de seksuele ontwikkeling als professionele opvoeder positief te begeleiden. 

Ga naar het boek

Boek: Seksuele vorming en identiteit

Seksuele vorming en diversiteit is het eerste boek dat een kennisbasis biedt voor effectieve seksuele en relationele vorming met aandacht voor seksuele en genderdiversiteit. Ook wordt er ruimschoots informatie gegeven over de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Doel van dit boek is het bevorderen van een gezonde seksuele en relationele ontwikkeling bij alle leerlingen en het verhogen van respect voor LHBTI-leerlingen én leraren op school. Seksuele vorming en diversiteit helpt (aankomende) leraren hoe om te gaan met de verscheidenheid aan waarden die leerlingen van huis uit meekrijgen en hoe seksualiteit en seksuele diversiteit bespreekbaar te maken in de klas.

Ga naar het boek

Boek: Meidenvenijn   

Meidenvenijn is het subtiele spel van aantrekken en afstoten waar meisjes meesters in zijn, compleet met steken onder water en honingzoet gedrag. Meidenvenijn in het voortgezet onderwijs is bedoeld voor onder andere docenten, mentoren en leerlingbegeleiders. Het biedt achtergrondinformatie, concepten en resultaten uit onderzoek, afgewisseld met praktijkverhalen. In deze uitgave wordt speciale aandacht geschonken aan de rol van seksualiteit bij en digitale vormen van meidenvenijn.

Ga naar het boek

Lees ook het artikel ‘Knokken voor diversiteit’