Met deze opleiding ontwikkel je de principes van het auditeren. Je krijgt de schoolkwaliteit en de kwaliteit van de lessen goed in beeld. Je kunt sturen op kwaliteit. De opleiding is specifiek bedoeld voor directeuren, MT-leden, kwaliteitsmedewerkers en teamleiders in het Speciaal Onderwijs, cluster 2 en 4. Met deze opleiding kun je professioneel en met een eenduidige standaard audits uitvoeren en de onderwijskwaliteit in beeld brengen. Iedere audit levert een auditrapport op, met aanbevelingen voor verbetering van de onderwijskwaliteit.
Je leert aan de hand van voorbeeldlessen op film, objectief observeren en waarderen van onderwijssituaties. Je leert effectieve feedbackgesprekken te voeren middels de reflectieve dialoog. Je voert zelf klassenbezoeken en feedbackgesprekken uit en werkt in auditteams.
Wie na dit basisjaar verder wil met auditeren kan in het tweede jaar van de opleiding Zicht op Onderwijs het post HBO diploma ‘Auditor in Education 2.0’ behalen.
Resultaat
Deze opleiding leert je:
- Beoordelen van onderwijskwaliteit
- Reflecteren op de onderwijskwaliteit van uw eigen school
- Professionele bagage voor iedere schooldirecteur
- Sturen op succesfactoren van onderwijskwaliteit
- Schoolleidersregister PO geaccrediteerd
Je ontvangt na het afronden van het eerste jaar het certificaat, Zicht op Onderwijs, auditor in Education 2.0. Dit certificaat kun je uploaden naar het schoolleidersregister.
(Na afronding van het 2e jaar ontvang je het diploma: Post-HBO Zicht op Onderwijs, auditor in Education 2.0)
De opleiding focust op de deelgebieden:
- Aanbod
- Zicht op ontwikkeling en begeleiding
- Didactisch handelen
- Veiligheid
- Pedagogisch Klimaat
- Onderwijsresultaten.
- Kwaliteitszorg
- Kwaliteitscultuur
Hoe werkt het
De totale studiebelasting bedraagt 242 uur:
– Studiedagen 38 uur
– Twee audits 60 uur (audit = 1 dag voorbereiding, 1 dag uitvoering en 1 dag uitwerking)
– Twee voor- en nabesprekingen 6 uur
– Bestudering literatuur 58 uur
– Studietijd, reflectie en ontwikkeling, presentatie en ELO 80 uur
De opleiding start met een tweedaagse training waarbij een gefundeerde theoretische basis wordt gelegd op het gebied van auditeren, de competenties van de auditor en de organisatie van een audit. Aan de hand van filmmateriaal leer je lessen te beoordelen en te interpreteren, in relatie tot het onderzoekskader. Je bereidt je voor op de audit die je binnenkort als audit-team gaat uitvoeren.
Daarna worden audits op SO-scholen uitgevoerd. Als auditteam voer je lesobservaties uit en voer je gesprekken met diverse geledingen binnen de school. Tijdens de audits ontvang je feedback van de trainer, die als supervisor met jou de audits uitvoert. Uiteindelijk leidt dit samen met het documentenonderzoek tot een auditrapport met aanbevelingen. Je schrijft het volledige auditrapport en communiceert dit met de trainer. De bezochte school ontvangt het auditrapport. Op de evaluatie/reflectie dag(deel) reflecteer je samen met de trainer(s) op het totale traject en ontvang je criteriumgerichte feedback en persoonlijke ontwikkelpunten.
Het basisjaar bestaat uit vier theoretische dagdelen ‘Kijken naar onderwijskwaliteit’, gebaseerd op het nieuwe inspectiekader. Daarin krijgt de zelfevaluatie van de school een centrale rol. Je voert vervolgens in drietallen twee audits uit op twee scholen onder leiding van de trainer. In de eerste audit is de trainer leading, in de tweede audit ben jij als cursist leading onder supervisie van de trainer.Ter afsluiting vindt een bijeenkomst plaats waarin het systeem van audits wordt vertaald naar de specifieke situatie van het bestuur en de scholen.
De begeleiding bevat de volgende trainingselementen
- Theorie van auditeren
- Theorie toezichtskader van de inspectie
- Observeren van lessituaties aan de hand van opnames lesbezoeken
- Oefenen van gesprekken met directie en intern begeleiders;
- Voorbereiding audits
- Uitvoeren van twee proef-audits op scholen onder leiding van de trainer
NB Je dient zelf een school beschikbaar te stellen voor een audit t.b.v. trainingsdoeleinden. Dit kan jouw eigen school zijn of een collegeschool uit jouw stichting of vereniging. Deze school wordt bezocht door mede-cursisten van de opleiding. Tijdens de opleiding voer je zelf altijd een audit uit op een andere school. Acht weken voor de eerste trainingsdag vindt een startbijeenkomst plaats waar o.a. de organisatie en planning van de audits wordt geregeld.
Voor wie
Directeuren, MT-leden, kwaliteitsmedewerkers en teamleiders in het Speciaal Onderwijs.
Trainers
De heer Jan Timmer, senior onderwijsadviseur en gecertificeerd auditor van het AuditCentrum van Bureau Meesterschap. De heer Timmer heeft ruime kennis en ervaring in het auditeren en is een ervaren directeur in het basisonderwijs en lid van het analyseteam van de PO-Raad.
De heer Dr. Gert Jan Bent is adviseur/ trainer bij Bureau Meesterschap, bestuurder bij Florion te Zwolle en oud-inspecteur. Zijn specialisaties zijn toezicht, bestuurlijke wendbaarheid en kwaliteit.