Met beeldmateriaal, praktijkvoorbeelden en achtergrondinformatie leer je kinderen met een plusje beter begrijpen en krijg je handvatten om ze beter te ondersteunen en begeleiden.
Hoe kan je een kind zien als bron van inspiratie vol ideeën wanneer er voornamelijk zorgen zijn? Wanneer er vragen en/of zorgen zijn over een kind, kan er met beeldanalyses ingezoomd worden op wat het kind daadwerkelijk laat zien. Op die manier kan er onderzocht worden wat het kind ons wil zeggen. Vaak wordt gedrag niet op de juiste manier ingeschat en ervaren professionals het als lastig of storend. Ook ongewenste contactinitiatieven zijn vormen van contact zoeken. Heel vaak zijn hieraan al andere initiatieven voorafgegaan die niet als zodanig zijn opgepikt en erkend. Vanuit een impulsieve overlevingsdrang zal het kind dan andere vormen gaan zoeken om contact te maken. Door via verschillende beeldopnames naar het kind te kijken, creëert de beeldcoach een bredere kijk op het kind en ontstaat er meer begrip voor het gedrag van het kind. Dit heeft een verhelderende werking en zorgt ervoor dat signalen al in een zeer vroeg stadium herkend worden zodat het kind de ondersteuning kan krijgen wat bij hem/haar past.
Voor wie?
Deze bijeenkomst is voor:
pedagogisch professionalspedagogisch coachesbeeldcoaches.
Wat levert de inspiratiebijeenkomst op?
Aan de hand van beeldmateriaal, praktijkvoorbeelden en achtergrondinformatie gaan we aan de slag om het kind of kinderen met een plusje beter in beeld te krijgen. Tevens krijg je handvatten om deze kinderen beter te kunnen ondersteunen en begeleiden.
Programma inhoud.
De visie van veel organisaties is dat er wordt uitgegaan van de uniciteit van ieder kind en dit wordt vaak mooi en helder verwoord in het pedagogisch beleid:
Wij zien ieder kind als een bron van inspiratie, vol nieuwe en creatieve ideeën. Deze ideeën willen wij zoveel mogelijk ruimte geven.
Elk kind ontwikkelt zich op eigen wijze en in een eigen tempo.
Elk kind heeft sociaal contact nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.
Ieder kind is uniek en mag zichzelf zijn.
Dit zijn betekenisvolle uitspraken en het is van groot belang dat we zorgdragen dat deze visie ook daadwerkelijk terug te zien is in de praktijk.
Hoe kan je een kind zien als bron van inspiratie vol ideeën wanneer er voornamelijk zorgen zijn?
Wanneer er vragen en/of zorgen zijn over een kind, kan er met beeldanalyses ingezoomd worden op wat het kind daadwerkelijk laat zien. Op die manier kan er onderzocht worden wat het kind ons wil zeggen. Vaak wordt gedrag niet op de juiste manier ingeschat en ervaren professionals het als lastig of storend. Ook ongewenste contactinitiatieven zijn vormen van contact zoeken. Heel vaak zijn hieraan al andere initiatieven voorafgegaan die niet als zodanig zijn opgepikt en erkend. Vanuit een impulsieve overlevingsdrang zal het kind dan andere vormen gaan zoeken om contact te maken. Door via verschillende beeldopnames naar het kind te kijken, creëert de beeldcoach een bredere kijk op het kind en ontstaat er meer begrip voor het gedrag van het kind. Dit heeft een verhelderende werking en zorgt ervoor dat signalen al in een zeer vroeg stadium herkend worden zodat het kind de ondersteuning kan krijgen wat bij hem/haar past.
Opzet van de inspiratiebijeenkomst.
De inspiratiebijeenkomst duurt 2,5 uur.
Goed om te weten!
Keurmerken
NRTOCRKBO
Meer weten?
Wil je meer weten over de inspiratiebijeenkomst Pluskinderen in Beeld?
Neem contact op met Ietje Corman | i.corman@edux.nl | 06 - 10 73 69 42