Inclusie en het basisschoolkind – Symposium 2025

Wat is het thema van het symposium?

Het centrale thema van het symposium is inclusie en het basisschoolkind in de hedendaagse maatschappij. Belangrijk in het kader van inclusie en het (aanstaande) hoorrecht is dat kinderen zelf inzicht krijgen in hun eigen kunnen en niet-kunnen, en in hun eigen leer- en ontwikkelproces. Er wordt tijdens het symposium een paradigmawisseling bepleit van: “Als ik als leraar/begeleider/opvoeder het probleem van het kind ken, kan ik zijn/haar probleem oplossen”, naar “Het kind moet inzicht krijgen in zijn/haar eigen kunnen en kennen en dan kan hij/zij daar vervolgens naar handelen”.

Stichting StiBCO in relatie tot het thema van het symposium

Stichting StiBCO streeft al meer dan 35 jaar voor inclusie, o.a. in het onderwijs, de kinderopvang en de (jeugd)zorg. Haar missie is om bij te dragen aan een samenleving waarin elk mens zich gezien en gehoord voelt ongeacht zijn/haar problematiek en/of beperking. StiBCO ontwikkelt haar ideeën ten aanzien van de realisatie van o.a. inclusief onderwijs niet zozeer op grond van de in het Nederlandse onderwijs gangbare (ortho)pedagogische en didactische uitgangspunten, maar doet dit bewust vanuit andere wetenschappelijke kaders, waaronder de (positieve) ontwikkelingspsychologie. Ook wordt gebruik gemaakt van inzichten uit verschillende domeinen, zoals het onderwijs, de (geestelijke) gezondheidszorg- en de welzijnssector. StiBCO doet dit niet vanuit het idee dat deze inzichten persé beter zouden zijn, maar vanuit het idee dat ze vernieuwingen kunnen bewerkstelligen doordat ze ons blikveld kunnen verruimen, ervaren spanningsvelden in de huidige context kunnen doorbreken en het risico op ‘oude wijn in nieuwe zakken’ kunnen doen afnemen.

Hoe ziet het symposium eruit?
Het symposium bestaat uit een plenaire hoofdlezing, gevolgd door een ronde met diverse interactieve lezingen, praktijkvoorbeelden en workshops.

Voor wie is het symposium bedoeld?
Het symposium is bedoeld voor iedereen die in de privé- of professionele sfeer iemand begeleidt bij zijn ontwikkelings- en leerproces en hierbij de kwaliteiten en mogelijkheden van dit individu centraal stelt. U kunt denken aan: opvoeders, (pleeg)ouders/verzorgers, pedagogisch medewerkers, medewerkers in de kinderopvang, leerkrachten in het reguliere en speciaal onderwijs, medewerkers van samenwerkingsverbanden, logopedisten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, psychologen, (school)maatschappelijk werkers, jeugdhulpmedewerkers, orthopedagogen, onderwijsinspecteurs, begeleiders van mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap, CJG-, JGT- en sociaal teammedewerkers en
andere betrokken mensen.

Programma symposium: Inclusie en het basisschoolkind
Zaterdag 12 april 2025 bij “Het Evertshuis” te Bodegraven:

09.30 – 10.00 uur  Koffie/thee en binnenkomst
10.00 – 10.05 uur  Opening door drs. Henk Dijk, voorzitter stichting StiBCO
10.05 – 11.15 uur    Lezing: ‘Medemenselijk opvoeden’

Prof. dr. Micha de Winter, Universiteit Utrecht

11.15 – 11.30 uur  Koffie- en theepauze
11.30 – 12.45 uur  Lezing: ‘Hedendaagse vraagstukken rondom het jonge kind.’

Carla van Deelen, Hoofddocent, University of applied sciences, Hogeschool Utrecht

12.45 – 13.30 uur Lunchpauze
13.15 – 14.45 uur  Interactieve lezingen, praktijkvoorbeelden en workshops
14.45 – 15.00 uur  Afsluiting

Het symposium vindt plaats op de locatie ‘Het Evertshuis’.
Adres: Julianastraat 4
Plaats: 2411 CV Bodegraven

Startdata en locaties

  • Bodegraven 12 apr. 20251 bijeenkomst€ 75