Ik zie, ik zie, ik zie wat jij niet ziet… (Verdieping)

Virtual reality wordt langzaamaan steeds echter. Het verschil tussen de echte en de virtuele wereld wordt kleiner en kleiner. Is het daarom tijd om de virtual reality aan de onderwijspraktijk toe te voegen? Op welke manier draagt VR bij aan beter onderwijs? En als we dan toch bezig zijn; hoe zit het met Augmented Reality? Vormt dat ook een zinvolle bijdrage aan uw onderwijs? In deze training duiken we in de wereld van toegevoegde en virtuele werkelijkheden. U ervaart het zelf en denkt na over toepassingen van deze technologie aan het onderwijs.

Gamification van onderwijs

Games maken gebruik van specifieke ‘game-mechanics’ om bij ons een hoge mate van autonomie, zingeving en meesterschap te creëren. Die ‘game-mechanics’ gelden universeel voor alle (goede) games, of het nou een bord-, kaart- of computerspel is. In deze presentatie of workshop ontdek je welke ‘game-mechanics’ er zijn en welk effect ze op onze motivatie en participatie hebben. Maar belangrijker nog, je leert hoe je ze in kunt zetten voor je eigen onderwijs, om ook daar leerlingen nog beter uit te dagen.

De 11

Dit is een interactieve en praktische training, waar je de volgende dag meteen mee uit de voeten kunt! ‘Toekomstgericht onderwijs’ houdt onder meer in dat je leerlingen digitale vaardigheden bijbrengt. Om zelfstandig en goed te kunnen functioneren In deze maatschappij van de toekomst, moeten kinderen voorbereid zijn op de nieuwe technologieën en moeten ze hier ook mee om kunnen gaan.

Verdieping Microsoft 365

In 1 dagdeel leert u nog slimmer werken met de elementen van Microsoft 365. Deze training kenmerkt zich door de voorbereiding, dat wil zeggen dat wij vooraf met u (en uw collega’s) afstemmen, zodat wij goed aansluiten en daadwerkelijk de diepte in kunnen.

Verdieping Google Workspace for Education

In 1 dagdeel gaat u verder met de elementen van de Workspace for Education van Google. Deze training kenmerkt zich door de voorbereiding, dat wil zeggen dat wij vooraf met u (en uw collega’s) afstemmen, zodat wij goed aansluiten en daadwerkelijk de diepte in kunnen.

Een Apple voor de grote dorst?

Verdieping op maat. Denk aan Pages, Numbers en Keynote. Maar ook andere apps komen aan bod. De standaard-knoppen laten we achter ons en we gaan verder de diepte in met o.a. arrangeren, projectmatig (samen)werken en toetsing.

Computational Thinking

Met een computer kunnen omgaan is één, maar ook echt weten hoe een computer denkt en hoe problemen met een computer kunnen worden opgelost is een heel ander verhaal. Daar komen vaardigheden bij om de hoek kijken die je niet zomaar even leert, maar die wel belangrijk zijn voor de toekomst. Deze vaardigheden worden samengevat onder de noemer Computational thinking. In je dagelijkse leven kom je het overal tegen; in je smartphone, het stoplicht of je digitale camera.

Informatievaardigheden

Zonder informatievaardigheden kun je makkelijk verdwalen in de enorme hoeveelheid informatie of, erger nog, de verkeerde bronnen gebruiken. Zoeken op internet is een dagelijkse bezigheid geworden, ook voor kinderen. Denk maar aan huiswerkopdrachten en het voorbereiden van spreekbeurten. Uit de miljoenen websites op internet moeten we een selectie maken. Wat is belangrijk? Wat is waar? Wie zegt wat? En met welke bedoeling?

ICT basisvaardigheden

Dit zijn de vaardigheden die nodig zijn om de werking van computers en netwerken te begrijpen en om de mogelijkheden en beperkingen van digitale technologie te overzien.

Mediawijsheid lesgeven

De training Mediawijs Lesgeven gaat in op de belangrijkste recente ontwikkelingen op mediagebied en de implicaties daarvan voor het onderwijs. De training is sterk praktijkgericht en benadrukt dergelijke veranderingen naar de eigen situatie van vandaag en morgen; zowel aan de kant van de onderwijsprofessionals als van de leerlingen. Het doel is dat deelnemers een koppeling kunnen maken met hun eigen visie en uitgangspunten; en daar een concreet plan van aanpak voor maken.

Blended learning

Met blended learning zoeken we naar de beste mix van activiteiten in de fysieke ruimte, gecombineerd met activiteiten via ICT. Zo verbeteren we niet alleen het leerproces, maar maken we ook het werk van de docent aantrekkelijker. De momenten met uw leerlingen kunnen door slimme technologie nog waardevoller worden. Hieronder ziet u in hoofdlijnen hoe het programma er uit ziet.

Flipping the classroom

Flipping the classroom staat voor een bredere innovatie in het delen van kennis. Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om opnieuw na te denken over de manier waarop we willen leren. De noodzaak om kennis alleen te delen als leerling en docent fysiek in dezelfde ruimte zijn, is verdwenen. Voor een flipped classroom is video cruciaal. De leerling krijgt zo de mogelijkheid om de instructie van de docent in eigen tijd en tempo meerdere malen te bestuderen.

Ik zie, ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

Virtual reality wordt langzaamaan steeds echter. Het verschil tussen de echte en de virtuele wereld wordt kleiner en kleiner. Is het daarom tijd om de virtual reality aan de onderwijspraktijk toe te voegen? Op welke manier draagt VR bij aan beter onderwijs? En als we dan toch bezig zijn; hoe zit het met Augmented Reality? Vormt dat ook een zinvolle bijdrage aan uw onderwijs? In deze training duiken we in de wereld van toegevoegde en virtuele werkelijkheden. U ervaart het zelf en denkt na over toepassingen van deze technologie aan het onderwijs.

Inspiratiebar

De inspiratiesessie bestaat uit 2 onderdelen: Concrete live voorbeelden van diverse ICTtoepassingen (o.a. flipping the classroom, gamification, differentiatie, learning analytics, digitaal toetsen) Een blik in de toekomst: hoe gaat ICT ons onderwijs veranderen en hoe kan een school zich daarop voorbereiden?

Mini leergang AI in het onderwijs

Maak kennis met je nieuwe collega! Ontdek de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie in het onderwijs met onze inspirerende en praktische AI-workshop, speciaal ontworpen voor docenten in het voortgezet onderwijs! Zelfs zonder eerdere ervaring met AI zullen je aan het einde van deze mini AI-leergang in staat zijn om AI-tools op een effectieve en verantwoorde manier te gebruiken, zowel om de samenwerking te versterken als om het onderwijs zelf te innoveren.

Maak van je digibord geen krijtbord!

Hoe maakt u optimaal gebruik van uw digitale schoolbord? Kent u alle functies van het merk? Zet u het bord ook in als er geen instructie wordt gegeven? In deze training gaat u aan de slag met het bord. Ontdek waarschijnlijk onbekende, en ga aan de slag met de didactiek die samenhangt met het gebruiken van een hulpmiddel als het digibord.

Alle leerlingen bij de les

Uw stof uitsluitend presenteren uit een boek is geen aanpak die de leerling zal laten warmlopen voor de materie. Met de inzet van ICT en nieuwe tools kunt u lesstof op een aansprekende manier over de bühne krijgen. Tijdens deze training maakt u kennis met een aantal programma’s die kunnen helpen om op een andere manier les te geven. U kunt zelf aangeven met welke programma’s u na afloop nader kennis wil maken. De netwerkpartners van OnderwijsMetICT.nl spelen een belangrijke rol in deze training. Hieronder een greep uit de vele tools die in dit dagdeel de revue passeren.

Google Workspace for Education

Google Workspace for Education is een veelzijdige leeromgeving. Hier vindt u alle benodigde applicaties om uw onderwijs vorm te geven. Denk aan het prachtige Google Presentaties voor gelikte slides en Google documenten voor het overzichtelijk aanbieden van informatie. Daarnaast biedt Google Classroom dé plek om te communiceren met uw leerlingen. Organiseer uw onderwijsinhoud op overzichtelijke manier voor alle leerlingen zodat alles terug te vinden is. Laat leerlingen digitaal hun werk inleveren en voorzie dit werk gemakkelijk van feedback!

Slimmer werken met Microsoft 365

Je werkt dagelijks met O365, maar haal jij daar wel alles uit? En ken jij de weg in alle ins en outs van Word? Trucjes uithalen met animaties en opmaak in PowerPoint en dan direct door naar de (vaak) onbekende toepassing Sway! Tijdens deze training word je volledig ondergedompeld in de O365-wereld.

Een Apple voor de dorst?

In deze workshop leert u niet alleen hoe u effectief notities kunt bijhouden en ordenen, maar ook om met elkaar samen te werken aan notities en zelfs te notuleren tijdens de vergadering. Ook laten we de mogelijkheden van de Apple Pencil zien. Een actieve, praktische en vooral leuke workshop!