Modeldidactiek natuurkunde

In deze derde PLG bijeenkomst van het project Modeldidactiek neemt docent Cathy Baars ons mee in lessen waarin gebruikgemaakt wordt van simulaties. Je kunt voorafgaand aan de bijeenkomst ook een les volgens de Modeldidactiek aanpak bijwonen. Voor informatie over de didactiek zie de informatie over het project Modeldidactiek, en op Wikiwijs staat al materiaal op deze pagina. Deze bijeenkomsten staan ook open voor docenten die niet eerder aan een bijeenkomst over Modeldidactiek hebben deelgenomen.

De rol van veen in klimaatverandering

In samenwerking met onderzoekers van Deltares, UU, VU en WUR organiseren we een lezing en een excursie in het Ilperveld. Tijdens deze dag hoor je meer over de rol van veen in ons landschap vroeger en nu. Verder krijg je uitleg over de hernieuwde interesse in veengebieden. Ook leuk voor je collega biologie en nlt!

AI in het onderwijs

Bètaparters en AlfaGammapartners organiseren wederom een conferentie over AI in het onderwijs en ChatGPT in het bijzonder. Dit keer op het Regius College in Schagen. Het doel is te leren hoe AI werkt en gebruikt kan worden in de les, waarbij er veel ruimte is voor onderlinge uitwisseling van best practices. Wil je geïnspireerd raken door deze technieken of juist praktische kennis opdoen over hoe je AI kunt integreren in jouw lessen? Meld je dan alvast aan voor deze conferentie!

Rondetafelgesprek informatica

Als informatica docent werk je (vaak) alleen op een school. Het rondetafelgesprek informatica biedt jou als informatica docent de  mogelijkheid om met andere vakgenoten van gedachten te wisselen. Leuk om eens vrij van gedachten te wisselen over onderwerpen zoals toetsing, vakvernieuwing, projecten, excursies, samenwerkingen, digitale geletterdheid of andere zaken die jou als informatica docent relevant kan zijn. Er is bewust geen formele agenda. Het is kleinschalig en open opgezet. Er zijn maximaal 5 docenten aanwezig per online sessie.

Oud-Nederlandse wiskunde

Deze vakbijeenkomst gaat over een stuk geschiedenis van de wiskunde en hoe dat te gebruiken is in het onderwijs. Na een tweetal lezingen ga je zelf in een workshop de vertaalslag proberen te maken van 16e– en 17e-eeuwse oud-Nederlandse teksten over meetkunde en algebra naar je eigen wiskundelessen. De doelgroep van deze bijeenkomst is wiskundedocenten. In deze bijeenkomst staat de auteur van de eerste gedrukte Nederlandstalige algebra- en meetkundeboeken centraal: Claes Pietersz van Deventer.

De zin en onzin van vaccineren

Na deze bijeenkomst heb je alle kennis in huis om bij leerlingen de angst en magie rondom vaccinaties weg te nemen. Je bent ook meteen in het bezit van een werkvorm waarbij leerlingen kritisch durven te denken en op basis van feiten hun eigen mening kunnen vormen. Deze bijeenkomst is geschikt voor zowel onderbouw- als bovenbouwdocenten en sluit ook goed aan bij burgerschap.

Circulaire chemie

Chris Slootweg, onderzoeker aan de UvA, zal in een lezing dieper ingaan op het belang van het gebruik van afval als grondstof en de noodzaak benadrukken om circulaire technologieën te ontwikkelen.

TOA’s voor TOA’s

De laatste toa’s voor toa’s bijeenkomst van dit schooljaar! Tijdens een toa-middag gaan we praktisch aan de slag met onder werpen uit de biologie, scheikunde en natuurkunde.

Bètatour Texel

We sluiten op 11 juli het schooljaar af met een bètatour op Texel. Tijdens deze tour ga je ontdekken dat dit mooie Waddeneiland veel interessante dingen voor bèta’s te bieden heeft. Een uitstekende gelegenheid om inspiratie op te doen voor het nieuwe schooljaar en alvast in de stemming te komen voor de vakantie.

NRG/kernreactor

Wegens succes herhaald! Leren over de laatste inzichten in nucleair onderzoek op een wel heel bijzondere locatie! I

Inspiratiesessie over lesmateriaal en PTA

Sinds 2020 is er een nieuw examenprogramma binnen het vak informatica. Docenten hebben hiermee al eerste ervaringen opgedaan. Omdat je als informatica docent (vaak) alleen op een school werkt, is dit een mooie kans om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden en de ervaringen van andere docenten.

Geowerkvormen 2.0 en de interactieve watercyclus

Wegens succes, herhalen we deze nascholing. Voor iedereen die fysische geografie voor leerlingen tastbaar en leuk wil maken, bieden we opnieuw een werkvormen carousel aan onder begeleiding van de lerarenopleiders van de UVA en enkele oud LIO’s.

DNA-lab dag 2023

Op donderdag 6 april 2023 organiseren de Reizende DNA-labs en ABE Nederland voor de zevende keer de landelijke DNA-Lab dag in Nijmegen.

Leve de wiskunde!

Leve de Wiskunde is dé bijeenkomst voor wiskundedocenten en gemotiveerde leerlingen uit 5 en 6 VWO. Wiskundigen vertellen over de laatste stand van zaken uit hun onderzoek.

De Abelprijs

Bij de twee lezingen die op deze miniconferentie gegeven worden, krijg je een goed beeld van de wiskunde die de winnaar van de Abelprijs ontdekt heeft.