Onderwijsprofessional 2.0

Geef je persoonlijke ontwikkeling een boost en word onderwijsprofessional 2.0! Of je nu net voor de klas staat of al langer je lesbevoegdheid op zak hebt: stap uit je comfortzone en ervaar wat er nog meer te beleven is op actueel onderwijsgebied. Onderwijsprofessional 2.0 biedt jou een palet aan actuele onderwijsthema’s: didactisch coachen; adolescentiepsychologie; gedragsproblematiek of activerend onderwijs en digitale werkvormen. Kies onderaan de pagina het palet dat het beste aansluiten bij jouw scholingswens of behoefte en fris zo je kennis op!

Wat ga je doen?

 2 thema’s naar keuze van elk 2 dagdelen van 4 uur
Woensdagmiddag op onze campus in Zwolle

Zo zit jouw cursus in elkaar

Actuele onderwijsthema’s

Bij deze cursus kies je zelf twee actuele onderwijsthema’s die aansluit op jouw scholingswensen. Tijdens de interactieve dagdelen duik je de diepte in en zoek je samen met onze Windesheim experts de verbinding met jouw dagelijkse onderwijspraktijk.

Je kunt kiezen uit onderstaand palet:

  • Keuze Didactisch Coachen
  • Keuzevak Adolescentie Problematiek
  • Keuze Gedragsproblematiek; leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte
  • Keuze Activerend Onderwijs en digitale werkvormen

Aantal deelnemers

Deze cursus start bij minimaal 10 deelnemers.

Bewijs van deelname

Na afloop van de cursus Onderwijsprofessional 2.0 ontvang je een certificaat van deelname.

Waarmee ga je aan de slag?

Jij bepaalt!

Bepaal zelf welke in welke twee actuele onderwijsthema’s jij je wilt verdiepen. En bouw zo per thema in twee studiemiddagen verder op wat jij als onderwijsprofessional al weet. Groei zo door naar onderwijsprofessional 2.0.

Welk keuzepallet stel jij samen?

Didactisch coachen

Kwalitatief sterk onderwijs staat of valt met de leerkracht of docent. Didactisch coachen is gericht op alle (non-)verbale interventies van de leerkracht/docent of coach. Denk aan het afwisselen van aanwijzingen geven, vragen stellen en feedback geven. Meer leren over hoe je een motivatie- en prestatieverhogend leerklimaat in jouw klas neer kunt zetten? Kies dan voor deze kennissessie en ga tijdens de twee studiemiddagen in op aspecten van basiscommunicatie, coachen op basis van ingebrachte beelden, kwaliteiten kaarten en interactieprocessen.

Adolescentiepsychologie 

Worden leerlingen agressiever als ze veel gewelddadige computergames spelen? Wanneer gaan kinderen een grapje begrijpen? Twee vragen met een psychologisch component waarbij het menselijk gedrag wordt bestudeerd vanuit het perspectief van verandering. Welke factoren zijn van invloed bij de ontwikkeling van onze levensloop en hoe speel je daar als leerkracht of docent effectief op in? In twee dagdelen maak je kennis met de belangrijkste theorieën en thema’s met betrekking tot de cognitieve, sociale en persoonlijkheidsontwikkeling binnen de adolescentiepsychologie. Wil jij meer inzicht krijgen in de cognitieve en de emotionele ontwikkeling, de ontwikkeling van intelligentie, de taalontwikkeling, de ontwikkeling van persoonlijkheid en het begrip van sociale structuren? Dan is dit jouw sessie! Daarnaast staan we tijdens deze kennissessie stil bij breinleren, het belang van metacognitie en het versterken van de executieve functies.

Gedragsproblematiek: leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte

Steeds meer kinderen krijgen diagnoses als adhd en autisme. Wil jij graag leren hoe je elk kind tot bloei kunt laten komen? Kies dan voor de kennissessie gedragsproblematiek. Je maakt kennis met een manier van denken die recht doet aan alle leerlingen. We gaan in op diverse ontwikkelingsstoornissen, hun comorbiditeit, structureringsvormen en routines. We kijken zowel naar internaliserende als externaliserende ontwikkelingstoornissen zoals adhd, hoogbegaafdheid, TOS en autisme. De executieve functies, het (werk)geheugen, inhibitie en de werking van het brein bieden een inkijkje in de verklaring van de ondersteuningsbehoefte. Daarnaast leer je hoe je het werkgeheugen traint, individuele hulp biedt en actief leren mogelijk maakt.

Activerend onderwijs en digitale werkvormen 

Is een variatie in jouw lesgeven welkom? Zoek je een afwisselende manier om voorkennis te activeren, kan je nieuwe energizers gebruiken of ben je gewoon op zoek naar een prettige en actieve manier om het echte leerwerk te doen? Dan past de kennissessie activerend onderwijs en digitale werkvormen bij jou! In twee dagdelen inspireren wij jou tot het creatief toepassen van (digitale) werkvormen. Je leert het inzicht te vergroten door de leerstof ter discussie te stellen, leerlingen het geleerde aan elkaar uit te laten leggen of te beargumenteren. Ook krijg je inzicht in wat er geleerd is. Op deze manier geef je het onderwijsleerproces goed vorm. Je werkt vanuit je eigen lesdoelen en leert kennis over digitale leermiddelen en educatieve apps toe te passen. Je leert een weg te vinden in het scala aan beschikbare middelen, weet hoe je selecteert en gaat na welke toepassingen al dan niet geschikt zijn.

Is deze cursus iets voor jou?

Ben je docent of een andere professional en werk je in het onderwijs, van basisschool tot hbo? Dan is de cursus Onderwijsprofessional 2.0 misschien iets voor jou!

Om deel te kunnen nemen heb je een mbo-4 opleiding, Associate Degree of bacheloropleiding op het gebied van educatie nodig. Maar het kan ook een andere opleiding zijn, waarbij je met groepen leerlingen of cursisten werkt.

Wat kost de cursus?

Je betaalt €1000,-  voor de hele cursus Onderwijsprofessional 2.0.

De startdatum is nog niet bekend. Wil je een seintje ontvangen zodra deze bekend is, klik dan op de knop ‘stel een vraag’.

Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Voor meer informatie kun je op de knop ‘stel een vraag’ klikken.

Startdata en locaties

  • Zwolle datum in overleg4 bijeenkomsten€ 1000
  • Op school datum in overleg