Ben je net gestart als eindverantwoordelijk schoolleider of heb je maximaal 2 jaar ervaring in deze rol? Het leertraject Beginnend Eindverantwoordelijk Schoolleider biedt een gefundeerde basis en impuls voor je nieuwe rol als eindverantwoordelijk schoolleider. In dit leertraject vergaar je inzichten over leidinggeven in het onderwijs en reflecteer je samen met collega-schoolleiders op je functie. Gun jezelf een goede start en een zachte landing in je nieuwe rol!
Voor wie?
Dit leertraject is bedoeld voor (beginnend) eindverantwoordelijke schoolleiders zoals conrectoren locatiedirecteuren, rectoren, rector-bestuurders, met maximaal twee jaar ervaring. Het gaat dus om functies waarin je eindverantwoordelijk bent voor het aansturen van een locatie of meerdere teams dan wel groepen docenten en bijvoorbeeld voor het voeren van de functioneringsgesprekken.
Wat levert deelname op?
Na deelname:
- Heb je meer veerkracht, en een beter inzicht in welke positie je in de schoolorganisatie inneemt en hoe je je tot je collega’s verhoudt;
- Heb je gewerkt aan wie jij als leider bent en aan je eigen visie op onderwijs in relatie tot de visie van je schoolorganisatie;
- Beter begrip van hoe jouw leiderschapsstijl zich verhoudt tot de organisatie(opdracht);
- Weet je hoe en wanneer je veranderingen in je organisatie of team(s) aangaat en bespreekt;
- Hoe je weerstanden doorbreekt en teams bij veranderingen betrekt. Kortom, dompelt jezelf in de wereld van verandermanagement;
- Inzicht in het diverse beroep, de leiderschapspraktijken en dilemma’s van de eindverantwoordelijk schoolleider.
Programma op hoofdlijnen
Formeel en informeel leren, intervisie, workshops en keynote. Dit komt allemaal voorbij in het leertraject. Op 13 oktober starten we met een inspirerende lezing in de Week van de Starter. In de vervolgbijeenkomsten ga je met collega-schoolleiders aan de slag met onderwerpen zoals verandermanagement en visieontwikkeling. In dit leertraject leer je van en met je collega’s door gezamenlijk te reflecteren op persoonlijke ervaringen en dilemma’s (intervisie).
Sprekers
Joseph Oubelkas
Joseph Oubelkas is een Nederlandse auteur en spreker. Hij werd bekend door zijn boek ‘400 brieven van mijn moeder’, dat gebaseerd is op zijn waargebeurde verhaal. Op 24-jarige leeftijd wordt hij onterecht veroordeeld voor drugssmokkel. Hij krijgt 10 jaar celstraf en belandt onschuldig in een gevangenis in Marokko. Na zijn vrijlating besluit hij de verhalen van zijn tijd in de Marokkaanse gevangenissen en de vele brieven van zijn moeder te verwoorden in een romanachtige setting. Oubelkas wordt naar aanleiding van zijn verhaal uitgenodigd voor diverse radio- en tv-programma’s, kranten en tijdschriften.
Loes van Wessum
Dr. Loes van Wessum is senior onderzoeker bij het lectoraat ‘Leraren en lerarenopleiders in inclusieve leeromgevingen’ van Windesheim. Ze doet onderzoek naar leren (bestuurlijk) leidinggeven aan inclusieve leeromgevingen. Ze werkt daarbj samen met schoolbesturen en schoolleiders die willen onderzoeken op welke wijze ze een inclusieve lerende school kunnen ontwikkelen. Loes is daarnaast ook senior onderzoeker bij ESHA, de Europese vereniging voor schoolleiders. Ze was een van de onderzoekers die de basis heeft gelegd voor het herziene beroepsprofiel voor schoolleiders in het VO.
Kristin Vanlommel
Dr. Kristin Vanlommel is lector ‘Organiseren van Verandering in Onderwijs’. Ze plaatst het veranderproces als studieobject centraal: hoe kunnen we veranderprocessen in onderwijs organiseren, hoe kunnen we leren van veranderingen en wat hebben (teams van) professionals hiervoor nodig? Kristin werktaan de Hogeschool Utrecht en ook als gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen. Ze ondersteunt (docenten)teams bij innovatieprojecten en heeft jarenlange ervaring met professionaliseringstrajecten voor schoolleiders rond schoolontwikkeling. Kristin bouwde internationale netwerken uit, zo is ze bestuurder van het International Congress for School Effectiveness and Improvement (ICSEI).
Praktische informatie
Data:
- Dag 1: vrijdag 13 oktober 2023
- Dag 2: woensdag 15 november 2023
- Dag 3: woensdag 17 januari 2024
- Dag 4: woensdag 6 maart 2024
- Dag 5: woensdag 17 april 2024
Kosten: Deelname aan het traject bedraagt €750,- (excl. BTW)
Locatie: 1e dag is in de Utrechtse Stadsvrijheid. De volgende dagen zijn in het Van der Valk Hotel in de Bilt.
Vragen? Heb je vragen over dit leertraject? Of twijfel je of je functie aansluit bij het deelnemersprofiel? Neem dan gerust contact met ons op door te mailen naar info@vo-academie.nl o.v.v. leertraject beginnend schoolleider.