Bewegen is belangrijk, niet alleen in de gymzaal maar ook op andere momenten tijdens de schooldag. Houd jij van bewegen en wil je deze liefde overbrengen op de leerlingen? Zie jij het als een uitdaging om hen in beweging te krijgen en actief te maken voor sport en spel? Dan ben jij de aangewezen persoon om je vakbekwaamheid bewegingsonderwijs te halen.
Met deze post-hbo-opleiding word je een vakbekwame leerkracht bewegingsonderwijs. Je ontwikkelt een visie op het vak en leert daar op actuele wijze uitvoering aan te geven. Door jou krijgt bewegen van kinderen op jullie school echt de aandacht die dat verdient.
Voor je studie
Met deze opleiding willen we alle leerkrachten met een pabo-diploma de mogelijkheid bieden om hun bevoegdheid voor Bewegingsonderwijs te halen. We dagen je in deze opleiding uit om bewegen op een inspirerende wijze in te zetten in jouw school.
Zoals bij al onze opleidingen staat jouw ontwikkeling tot vakbekwame docent Bewegingsonderwijs centraal. We geven hiervoor begeleiding in de vorm van coaching, intervisie en feedback. We helpen je bij het ontwikkelen en uitvoeren van een visie op bewegingsonderwijs. Vakinhoudelijk kijken we breder dan alleen de gymzaal; het is mooi om bewegen ook op andere momenten tijdens de schooldag in te zetten.
Heb je al ervaring in het bewegingsonderwijs? Dan is het in overleg wellicht mogelijk om de eerste modules van de opleiding over te slaan. Om dit te bespreken, kun je met ons contact opnemen.
Tijdens je studie
Binnen Driestar hogeschool zien we leren als een sociaal proces. We bouwen kennis op met behulp van interactie en dialoog. Daarom werken we graag in leerteams. De opdrachten die je tijdens deze opleiding krijgt, voer je uit in je eigen klas of onderwijspraktijk. Hieronder lees je meer over de opbouw en de inhoud van de studie, de kosten en de studielast.
Globale opbouw en structuur
De opleiding bestaat uit 3 blokken met elk een eigen thema:
- Blok 1. Aanbieden van lessen, september-januari
- Blok 2. Begeleiden en leerhulp, februari-juni
- Blok 3. Maatwerk en visie, september-maart
In ieder blok komen dezelfde 4 modules aan de orde: 1. Organiseren en instrueren, 2. Hulpverlenen en EHBO, 3. Reguleren en 4. Brede zorg en vakconcepten.
Eind augustus starten we met blok 1. Het tweede blok start in februari en loopt door tot juni. Blok 2 en 3 worden achter elkaar aan geboden. Blok 3 start ca. februari en wordt in mei/juni afgerond.
Locatie en data
De lesdagen zijn van 14.00 tot 18.00 uur op onze locatie in Gouda. We verwachten dat je alle bijeenkomsten aanwezig bent.
In september 2021 starten de volgende routes:
- Blok 1 en 2 (in een cursusjaar)
- Blok 2 en 3 (in een cursusjaar)
Het is mogelijk om een blok apart (bijv. alleen blok 3) te volgen, je stroomt dan tussentijds in.
Onderwerpen per studieblok
Ben je benieuwd welke onderwerpen er in elk studieblok aan bod komen? Hieronder zie je een beknopt overzicht
Blok 1: Aanbieden van activiteiten
- Inrichten, instrueren en organiseren van bewegingsactiviteiten die lukken
- Inrichten, instrueren en organiseren van lessen bewegingsonderwijs waar iedereen aan mee kan doen
- Volgordes binnen de leerlijnen
- Differentiatie en zorgverbreding
- Stage 1 (20 uur)
Blok 2: Begeleiden en leerhulp
- Leerdoelen en leerhulp binnen bewegingssituaties
- Ongevallen en veiligheid
- Observeren van bewegingsgedrag
- Reguleren van bewegingssituaties
- Stage 2 (20 uur)
Blok 3: Maatwerk en visie
- Vakconcepten en planning
- Ontwerpen van bewegingssituaties
- Brede zorg
- Stage 3 (30 uur)
Studiebelasting
In totaal is de studiebelasting 490 uur. Deze opleiding duurt ruim 1,5 jaar, verdeeld over 42 lesweken. De studiebelasting is ongeveer 10 uur per week. Daarnaast heeft ieder blok een stagecomponent van 20 tot 30 lesuren.
Studiekosten
De studiekosten voor deze opleiding bedragen € 1.195,- per blok. Er is een subsidie beschikbaar voor leraren in het primair onderwijs. Als je in aanmerking komt voor deze subsidie, kun je een vergoeding krijgen voor het collegegeld, een deel van de studiemiddelen en de eventuele reiskosten. Meer informatie hiervoor vind je op de website van DUO.
Na je studie
Gefeliciteerd met het behalen van je bevoegdheid Vakleerkracht Bewegingsonderwijs. Je mag nu aan de slag met het bewegingsonderwijs op jouw school. Toch ben je nog steeds van harte welkom op onze hogeschool. We houden graag contact en zijn benieuwd hoe het met je gaat. Lijkt het je leuk om jouw expertise in te zetten voor het christelijk onderwijs? Laat het ons vooral weten. We geven daar nu immers samen vorm aan. We horen graag jouw ervaringen in onze Facebookgroep voor alumni.