Canon van leren & ontwikkelen

Deze volledig herziene editie bevat 50 gezichtsbepalende theorieën rond leren en ontwikkelen. Van Aangeleerd optimisme tot Werkleren. Het e-book bevat nog eens 25 extra concepten – van Afgunst tot Zone van de naaste ontwikkeling. Op de bij de Canon behorende website worden alle 75 concepten (uit boek en e-book) toegelicht.

Conflict eren

De auteur betoogt in dit boek dat conflicten niet vermeden moeten worden maar juist opgezocht moeten worden. Conflict is noodzakelijk, functioneel en levert de benodigde variëteit op. Moerkerken beschrijft hoe  conflicten functioneel ingezet kunnen worden bij het verder brengen van complexe maatschappelijke vraagstukken. En hoe ingegrepen kan worden bij een zogenaamd disfunctioneel conflict en dit omgezet kan worden in een functioneel conflict. Moerkerken doet dit aan de hand van haar eigen ervaringen.

Advieskunst

Dit boek is bedoeld voor iedereen die binnen een organisatie regelmatig de adviesrol pakt: HR-adviseurs, communicatieadviseurs en professionals die bijvoorbeeld werkzaam zijn in ICT, financiën, veiligheid en kwaliteit.

De Vanzelforganisatie

In De Vanzelforganisatie staat een onconventionele kijk op organisaties en ontwikkeling centraal. Elke organisatie beschikt van nature over (van)zelforganiserend vermogen. Zonder sturing van hogerhand gaan mensen ‘vanzelf’ leren en het samen werken organiseren. Wie dit onderkent, verandert en organiseert niet meer dan nodig. Zo blijft het ‘leven’ erin en blijven organisaties zo eenvoudig als kan.

Building Tribes

Dit is geen doorsnee managementboek, maar een boek waarin je leert van wat je al wist. En ook een praktisch boek, vol met antropologische inzichten en concrete activiteiten die je vandaag nog met je team, afdeling of gehele organisatie kunt ondernemen. Wanneer we organisaties benaderen als levende tribes … dan hoeven we nooit meer te vergaderen, maar steken we kampvuren aan.

Adviseren als tweede beroep

Bespreking van handvatten voor staf- en beleidsfunctionarissen voor het geaccepteerd krijgen van ideeën en adviezen in een organisatie. Aan de orde komen factoren in de adviseur zelf, omgaan met geadviseerden (en weerstanden), inhoud van het advies, organisatie en omgeving, adviesstrategieën en de adviseur als professional.

Het alternatief

Iedereen wil goed onderwijs. Toch lijkt er iets niet goed te gaan. Het onderwijs staat in een allesbehalve goed daglicht. Het alternatief onderzoekt hoe het anders kan. In plaats van te kijken naar resultaten moeten we gaan sturen op vakmanschap en vertrouwen, zo betogen de auteurs van deze bundel. Een boek voor iedereen met interesse in het onderwijs en een must voor docenten.

Lesvaardig

Hoe richt je je NT2-les het beste in? Heb je je klassenmanagement op orde? Hoe geef je het beste feedback? Hoe ga je om met je leergang, geef je instructies en zet je werkvormen in? Het beroep van NT2-docent vraagt om 'lesvaardigheid': een flexibele houding, inzicht in de stof en in de student. Daarom geeft dit boek de (beginnende) NT2-docent heel praktische handvatten die direct helpen bij het lesgeven aan anderstaligen.

Dyscalculie en rekenproblemen

Het boek beschrijft hoe rekenen bij jonge kinderen wordt opgebouwd, wat beslissende en moeilijke stappen in die opbouw zijn - bijvoorbeeld stappen naar meer abstractie - en wat daarin verstoord kan raken. De obstakels worden zoveel mogelijk gepresenteerd in de volgorde waarin de leerling ze ontmoet. Elk obstakel heeft een eigen hoofdstuk, met een min of meer gelijke opbouw. Milikowski beschrijft wat de moeilijkheid is, geeft een voorbeeld uit de praktijk, en vertelt wat helpt en wat niet. Soms worden de Obstakel-hoofdstukken even onderbroken door een extraatje dat bijvoorbeeld vertelt wat automatisering eigenlijk is of wat er schuilgaat achter de letters DLE. Zo loopt Milikowski de rekenstof door. Loopt u mee?

De canon van het onderwijs

Emma Los (1974) is historicus. Ze schreef samen met Piet de Rooy De canon van Amsterdam, in 2008 verschenen bij Boom. In 2011 publiceerde ze in samenwerking met Maarten Hell een historische variant op de Lonely Planet: Amsterdam voor vijf duiten per dag. De gids voor uitgaan, sightseeing, shopping, eten & drinken in het Amsterdam van de zeventiende eeuw.

Hoogbegaafdheid bij kinderen

Hoe weet je of een kind hoogbegaafd is? Kun je hoogbegaafdheid op jonge leeftijd ontdekken? Hoe ga je als ouder of leerkracht met een hoogbegaafd kind om? Op deze en andere vragen geeft Hoogbegaafdheid bij kinderen antwoord.

Autisme op school

Met concrete voorbeelden en adviezen, zoals: hoe visualiseer je het leerproces optimaal voor ASSkinderen; welke taken zijn er weggelegd voor de verschillende belanghebbenden zoals leerkrachten, ouders en gedragsdeskundigen.

Emoties bij jongeren

Wetenschappelijke kennis over empathie, schaamte en schuld, ervaringen uit de (hulpverlenings)praktijk en voorbeelden uit het dagelijkse leven maken dit boek interessant voor wie met jongeren werkt of daarvoor studeert. De concrete handvatten die het biedt maken het praktisch bruikbaar voor diagnostiek.

De JIM-aanpak

Sommige jongeren worstelen met complexe problematiek (drugsgebruik, geweld) en dreigen vast te lopen thuis, op school of in hun werk. Tot voor kort werden deze jongeren vaak in een instelling geplaatst, maar dat is in veel gevallen niet ideaal en bovendien duur. Met de JIM-aanpak die in dit boek wordt gepresenteerd, kunnen ze thuis behandeld worden.

Focus op taal

Focus op taal is een nieuw basisboek voor docenten Nederlands als tweede taal. Het boek verbindt informatie over het Nederlandse taalsysteem op een heldere en praktische […]