Sturen op autonomie is een paradox. Het geeft de spanning weer die elke leraar en opvoeder kent. Soms sturing om de mate van autonomie te heroverwegen, soms autonomie verlenen om de mate van sturing te kunnen herzien. Maar altijd is er relatie. Altijd rekening houdend met jezelf en de ander. Dit boekt biedt – door de conceptuele gedachten van Transactionele Analyse (TA) – handvatten om greep te krijgen op complexe processen. Het biedt perspectieven bij leer- en opvoedingsvraagstukken.
Sturen op autonomie is ontstaan op het snijvlak van theorie en praktijk. Het bevat krachtige concepten uit de Transactionele Analyse (TA), vertaald voor onderwijsmensen. De TA is een wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstheorie met als doel de autonomie te ontwikkelen bij mensen van alle leeftijden. Het is uitgegroeid tot een totaalconcept van positieve psychologie met volwaardige toepassingen voor het onderwijs, een unieke theorie over de menselijke aard, gedragingen, communicatie en verandermogelijkheden.
De TA biedt een heldere en praktische theorie die door iedereen te begrijpen is. Het is een model om de dynamiek in jezelf, je relaties (met collega’s, met leerlingen, hun ouders) en de groepen waarmee te werkt te kunnen doorgronden.
Dit boek is bedoeld voor leraren en leiders die een fundamentele bijdrage willen leveren aan hun eigen autonomie en die van leerlingen en collega’s. Het bevat theoretische achtergronden, sprekende praktijkvoorbeelden en krachtige oefeningen die je begeleiden naar meer autonomie in verbondenheid met jezelf en de groepen waar je mee werkt.