De kracht van vitaliteit: de sleutels tot succes in het onderwijs

leestijd: 4 minuten

Het onderwijs is een van de belangrijkste sectoren in onze samenleving. Jij als onderwijsprofessional hebt een belangrijke rol te vervullen. Daarom is het heel belangrijk om vitaal te blijven. Maar hoe blijf je vitaal om succesvol te zijn in je onderwijspraktijk? Laten we samen ontdekken hoe we jouw vitaliteit een extra boost kunnen geven.

Vitaliteit is essentieel voor het onderwijs. Dag in, dag uit werk je met toewijding aan de ontwikkeling van jouw leerlingen. Daarom is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen! Want wie goed voor zichzelf zorgt, voelt ruimte om ook voor anderen te zorgen. In dit geval: je leerlingen. Je vitaal voelen en lekker in je vel zitten is een essentiële basis waar je als onderwijsprofessionals zorg voor mag dragen. Wij bieden jou wat handvatten om jouw vitaliteit een boost te geven met wat essentiële tips. 

De voordelen van vitaal zijn als onderwijsprofessional

Voor jou is vitaliteit van groot belang:

  • Mentale en fysieke fitheid: Als dit op orde is kun jij met voldoende energie en enthousiasme voor de klas staan. Denk aan de lange dagen vol actieve lessen; als jij je fysiek en mentaal fit voelt, kun je deze uitdagingen beter aan.
  • Productiviteit: Vitaliteit heeft een directe invloed op jouw productiviteit. Als gezonde en energieke leraar of onderwijsassistent kan je meer gedaan krijgen in minder tijd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je lessen sneller voorbereidt, waardoor er meer tijd overblijft voor individuele aandacht voor leerlingen die extra hulp nodig hebben.
  • Motivatie: Als vitale onderwijsprofessional ben je meer gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen. Je voelt je meer betrokken bij je werk en hebt een positieve invloed op je leerlingen. Wanneer je laat zien hoe je met plezier en toewijding je werk doet, inspireer je leerlingen om hetzelfde te doen.
  • Binding met de organisatie: Vitaliteit versterkt je band met de school door een positiever gevoel van welzijn en betrokkenheid. Vitale onderwijsprofessionals ervaren meer energie, productiviteit en motivatie, wat leidt tot positieve interacties met collega’s en leerlingen.

Hoe zorg je als onderwijsprofessional goed voor jezelf?

Over deze vraag kun je eindeloos filosoferen en zelfzorg is voor iedereen anders, maar de basis is simpel: let op je voeding, beweging en energieverbruik. Zelfzorg is niet alleen een persoonlijke reis, maar ook een noodzaak om optimaal te presteren en welzijn te bevorderen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om fysiek en mentaal fit te blijven, zoals:

Beweging: Voldoende beweging is van cruciaal belang voor je lichaam en voor je geest. Algemeen wordt aangeraden om minstens 30 minuten per dag in beweging te zijn. Vind je het nog lastig om de stap te nemen om te bewegen? Begin eens met 30 min per dag wandelen. Of kies er eens voor om wat vaker de trap in het schoolgebouw op en af te lopen. 

Eet gezond: Je bent wat je eet. Het is belangrijk om gevarieerd te eten, en verse, onbewerkte producten zijn het gezondst. Kant-en-klare maaltijden bevatten vaak te veel zout en suiker. Wist je dat je darmen je tweede brein zijn? Je voeding heeft namelijk een grote invloed op je gemoedstoestand en je immuunsysteem. Inspiratieloos? Koop bijvoorbeeld een verspakket in de supermarkt. 

Slaap genoeg: Je slaap is de periode waarin je lichaam en geest zichzelf herstellen. Slapen helpt ons om positiever en gelukkig te zijn. Het kan helpen om je telefoon in de woonkamer te laten. Heb je er al eens aan gedacht om een digitale wekker aan te schaffen? 

Vitaliteitspiramide: Om je fysieke en mentale vitaliteit te ondersteunen, kun je de vitaliteitspiramide van psycholoog Albert Sonnevelt als houvast gebruiken. Kiest bewust een laag uit deze piramide, bijvoorbeeld positief denken of voldoende beweging. Stel jezelf een paar weken lang in op deze focus en ervaar vanzelf een verandering in je mindset!

Hoe kom je erachter waar je energie van krijgt?   

Een goede manier om inzicht te krijgen in wat je energie oplevert en wat jou futloos, moe en gefrustreerd maakt, is om elke week een moment voor jezelf te pakken en drie dingen te omcirkelen die je blij maken en drie dingen waar je moe van werd. Dit kan je helpen om meer balans te vinden in je levensstijl en de energievreters af te wisselen met de dingen die energie opleveren. Dit hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, een kwartiertje kan al voldoende zijn! Stel, je ontdekt als leraar dat het voorbereiden van interactieve lessen je energie geeft, maar dat vergaderingen energie slurpen. Probeer dan eens, samen met collega’s, de vergaderingen efficiënter te maken door een duidelijke agenda voor te stellen en tijdslimieten in te stellen. Gun het jezelf om erachter te komen wat je energie geeft, om met meer veerkracht voor de klas te staan. Heb je hier hulp bij nodig? Vitaal voor de klas geeft jou handvatten hoe je efficiënt met je energiehuishouding om kunt gaan!

Gebruik je duurzame inzetbaarheidsuren. Elke onderwijsprofessional krijgt jaarlijks 40 tot 210(!) uur voor duurzame inzetbaarheid. Deze uren kan je gebruiken voor activiteiten die helpen om jouw werk zo goed mogelijk te doen en om vitaal en met plezier aan het werk te blijven. De uren zijn al opgenomen in je jaartaak, dus zorg dat je ze goed benut! Lees verder voor po of vo.  

Blijf jezelf ontwikkelen 

Wil je graag aan jezelf werken, maar heb je hier wat extra hulp bij nodig? Dat is helemaal oké. Je hoeft het niet alleen te doen. Investeer in jezelf door een vitaliteitscoach te nemen. Met een coach aan je zijde ga je op zoek naar jouw passies, kwaliteiten en uitdagingen in je onderwijspraktijk. Zo kom je erachter wat je energie geeft en hoe je je hindernissen kunt overwinnen.  

Besteed aandacht aan je eigen welzijn en houd je passie en energie voor het lesgeven vast. Het is misschien een cliché, maar het is echt waar: als je goed voor je lichaam zorgt, zorg je ook goed voor jezelf. En dit draag je uit naar je leerlingen. Je verdient het om je goed te voelen! Succes! 


Lees verder

Win een boek!

Wil jij kans maken op een leuk boekenpakket speciaal voor onderwijsprofessionals? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en maak elke maand kans!

aanmelden