Heb jij nog plezier in je werk?

leestijd: 3 minuten

Bij loopbaanontwikkeling gaat het natuurlijk niet alleen om ‘meegaan met de tijd’ om een betere leraar voor de leerlingen te zijn. Het gaat er ook om dat jij nog plezier houdt in jouw werk en zin hebt om er nog jaren te werken. Nieuwe dingen blijven leren, doelen stellen en groeien dragen daar zeker aan bij. Maar hoe begin je? De eerste stap is door jezelf de vraag te stellen of je beter wilt worden in wat je doet of juist nieuwe gebieden wilt verkennen en een andere richting in wilt slaan?

Oriënteren op de eerste stap

Bij het nadenken over je loopbaan en ambities komen veel vragen naar boven. Heb je nog plezier in je werk? Voelt het goed wat je doet en hoe je het doet? Voel je je geïnspireerd en werk je aan persoonlijke doelen? Begrijp je de leefwereld van de leerlingen? Als je overal ‘ja’ op antwoordt, zit je goed in je loopbaan. Zo niet, dan ben je hier op de juiste plek voor de eerste stap naar meer werkplezier en zingeving. Een handige tip is om onze werkgeluk tool in te vullen. In slechts 6 vragen ontdek je hoe jouw werkgeluk ervoor staat en ontvang je waardevolle tips van ervaren loopbaancoach Femke.

Tip: vul eens onze werkgeluk tool in! Je ontdekt in 6 vragen hoe jouw werkgeluk er voor staat en ontvangt tips van ervaren loopbaancoach Femke.

Jezelf verder ontwikkelen

Bij persoonlijke ontwikkeling en het stellen van leerdoelen staat jouw wens centraal. Wat wil je bereiken als onderwijsprofessional? Welke vaardigheden of kennis wil je verwerven of verdiepen? Denk niet alleen aan wat je moet leren, maar ook aan wat je wilt leren. Dit kan variëren van het verbeteren van pedagogische technieken tot het leren van nieuwe methodes voor klassenmanagement of zelfs het verkennen van een geheel nieuw vakgebied. Het stellen van duidelijke, persoonlijke leerdoelen helpt je om gericht aan de slag te gaan met je ontwikkeling. Dit is niet alleen goed voor je professionele groei, maar ook voor je werkplezier en voldoening in je baan. Neem de tijd om na te denken over jouw ambities en hoe je deze kunt realiseren.

Weet je even niet waar je moet beginnen? Maak gebruik van onze template voor een ontwikkelplan. Aan de hand van een aantal reflectievragen helpen we jou een plan te maken die aansluit bij wat jij wilt.

Met plezier blijven werken

Duurzame inzetbaarheid gaat over het behouden van werkplezier, energie en het gevoel van relevantie in je beroep, ook op de lange termijn. Als onderwijsprofessional is het belangrijk om stil te staan bij je eigen loopbaan en toekomst. Denk na over de vaardigheden die je nodig hebt om niet alleen nu, maar ook in de toekomst van waarde te blijven in het onderwijs. Vraag jezelf af: wat heb ik nodig om te blijven groeien? Dit kan gaan over het bijhouden van vakinhoudelijke kennis, maar ook over persoonlijke vaardigheden zoals leiderschap of digitale bekwaamheid. Reflecteer op wat jou energie geeft in je werk en welke aspecten je zou willen ontwikkelen om je duurzame inzetbaarheid te vergroten.

Tip: wist je dat je recht hebt op een flink aantal uren per jaar voor jouw werkplezier en duurzame inzetbaarheid? Lees ons artikel over duurzame inzetbaarheid (voor po of vo) om te ontdekken hoeveel tijd je hieraan mag besteden.

Nóg beter worden in jouw huidige functie

Ben je tevreden met je baan, maar zie je ook dat er wel wat zaken zijn die beter kunnen? Zoals het omgaan met hoge werkdruk en stress, persoonlijke problemen van leerlingen, collega’s, timemanagement, projectmanagement of digitale vaardigheden? Daar kun je veel trainingen, cursussen en coaching voor vinden, die ook nog eens betaald worden vanuit de CAO. In veel gevallen kun je dit ook onder werktijd doen: jouw werkgever heeft er immers ook veel baat bij.

Tip: met onze financieringstool kun je eenvoudig ontdekken op hoeveel financiële ondersteuning je recht hebt voor je professionele ontwikkeling. Dit is een geweldige eerste stap om te bepalen welke middelen beschikbaar zijn voor jouw groei.

Wanneer je het gevoel hebt dat je vastzit

Denk je dat je alle mogelijkheden binnen jouw huidige baan of school al hebt geprobeerd, maar dat je echt niet op de goede plek zit? Onthoud dat er altijd mogelijkheden voor jou zijn om een nieuwe richting in te gaan. Je komt steeds dichterbij, als je maar nieuwe mogelijkheden blijft verkennen. Het verkennen zelf kan een uitdaging zijn. Probeer met een loopbaancoach in gesprek te gaan om te ontdekken waar je in vastloopt, en waar je eventueel wél gelukkig van zou worden.

Loop je vast in je huidige baan? Plan eens een gratis ontwikkelgesprek, waar je 15 minuten in gesprek kunt gaan met loopbaancoach Femke. Zij kan je helpen om je loopbaan een nieuwe richting te geven!