Heb jij nog plezier in je werk?

Bij loopbaanontwikkeling gaat het natuurlijk niet alleen om ‘meegaan met de tijd’ om een betere docent voor de leerlingen te zijn. Het gaat er ook om dat jij nog plezier houdt in jouw werk en zin hebt om er nog jaren te werken. Nieuwe dingen blijven leren, doelen stellen en groeien dragen daar zeker aan bij. Maar hoe begin je? De eerste stap is door jezelf de vraag te stellen of je beter wilt worden in wat je doet of juist nieuwe gebieden wilt verkennen en een andere richting in wilt slaan?

Basisschool Wereldwijs | Foto Tom van Limpt

Oriënteren op de eerste stap

Als het gaat om jouw loopbaan en ambities kunnen er heel wat vragen op je afkomen. Heb jij nog plezier in je werk? Voelt het werk dat je doet en hoe je het doet, goed? Voel jij je nog geïnspireerd en werk je aan persoonlijke doelen? Heb je het idee dat je de leefwereld van leerlingen goed kunt begrijpen? Als je overal ‘ja’ op kunt zeggen, dan is het duidelijk dat jij goed in je loopbaan zit. Wanneer deze vragen enigszins confronterend voor je zijn, betekent het dat je hier in ieder geval op de goede plek zit: je bent je aan het oriënteren op de eerste stap naar meer plezier en zingeving in je werk!

Aansluiten bij de huidige samenleving

De samenleving en de arbeidsmarkt veranderen continu. De invloed van corona is daarbij een goed voorbeeld: alleen al lesgeven veranderde van een fysieke naar een hybride vorm. Corona heeft digitaal werken in een stroomversnelling gebracht, waardoor docenten meer druk opgelegd kregen om digitale vaardigheden snel te ontwikkelen. En zeker als docent is het belangrijk aan te kunnen sluiten bij de wereld waar leerlingen in leven. Wanneer jij jarenlang hetzelfde blijft doen op dezelfde manier, is er een grote kans dat je niet meekomt in de belevingswereld van je leerlingen. Daarnaast zul je merken dat wanneer jij zelf niet geïnspireerd en gepassioneerd raakt door wat je doet, het leerlingen daardoor ook meer moeite kost om bij de les te blijven.

Groeien in jouw huidige baan

Ben je tevreden met je baan, maar zie je ook dat er wel wat zaken zijn die beter kunnen? Zoals het omgaan met hoge werkdruk en stress, persoonlijke problemen van leerlingen, collega’s, timemanagement, projectmanagement of digitale vaardigheden? Daar kun je veel trainingen, cursussen en coaching voor vinden, die ook nog eens betaald worden vanuit de CAO. In veel gevallen kun je dit ook onder werktijd doen: jouw werkgever heeft er immers ook veel baat bij.

Wanneer je het gevoel hebt dat je vastzit

Denk je dat je alle mogelijkheden binnen jouw huidige baan of school al hebt geprobeerd, maar dat je echt niet op de goede plek zit? Onthoud dat er altijd mogelijkheden voor jou zijn om een nieuwe richting in te gaan. Je komt steeds dichterbij, als je maar nieuwe mogelijkheden blijft verkennen. Het verkennen zelf kan een uitdaging zijn. Probeer met een loopbaancoach in gesprek te gaan om te ontdekken waar je in vastloopt, en waar je eventueel wél gelukkig van zou worden. Ook is een loopbaantest een goede manier om te onderzoeken wat je persoonlijke mogelijkheden en drijfveren zijn. Met de Loopbaan Competentie Tool van de VO-raad kun je op een makkelijke manier de regie blijven houden in je persoonlijke ontwikkeling.